1/ Ano,
prolifica žije jinde a tak, jak je popisujete (snadno ulovitelní, nebojí se, minimální plachost), navíc s kouřovým zbarvením, to budou opravdu
infans. Obtížnější se
mně jeví proto, že po nějakém čase
u mne začaly chřadnout, a měly minimum mladých, které se dožívaly maximálně dvou měsíců. Nebyl jsem schopen je dlouhodobě udržet. Ani nikdo z přátel, kterým jsem je daroval. A to jsem je dovezl dvakrát! Dost také záleží na populaci. Některé padaly už po několika hodinách po nalovení, některé do 2-3 dnů. Ty životaschopnější jsem dovezl, ale úspěch stejně žádný

2/ Skupina
sphenops opravdu potrápí. Ty ryby jsou prakticky na každé lokalitě jiné. Od téměř typických "Black Molly" (ovšem vždy s oranžovým až žlutým lemem ocasní ploutve), přes sametově čokoládové, skvrnité s různě velikými a četnými černými skvrnami, až po čistě stříbřité. A pokud chytíte hodně mladé, nemají zpravidla znaky vůbec žádné. Setkal jsem se s nimi skoro všude a vždy jsem chvíli váhal...
Na agresivitu
Heterandrie celkem dobře funguje dlouhé, minimálně z poloviny hustě zarostlé akvárium s výkonným filtrem, vytvářející silnější proud. Ony potom musejí intenzívněji plavat a jejich agresivita přeci jenom trochu klesne. A především jsou mláďata rychle splavena mimo přímý dosah dospělých.
Tyhle ryby jsou v jižní polovině Mexika celkem běžné a chytí se na většině lokalit spolu se "
sphenops". V chovech jsou potom vzácně, protože málokdo se s nimi chce dlouhodobě trápit.