!!!Hneď na začiatok sa ospravedlňujem za kvalitu snimkov, nie som profik a fotak Nikon AV100, ktorý je vodotesný do 10 metrov prestal byt asi po 3 dňoch a vždy so zmenou teploty po ponorení do vody za začal zahmlievať ako vidno na fotkách a videu.!!!
Bola to naša svadobná cesta na ktorej som si splnil viacero snov.
Jedným z nich bolo vidieť živorodky na vlastne oči v ich prirodzenom prostredí.( nebudem Vám tu hovoriť o nekonečných snoch, kde som v potoku za mojim domom jedného dna objavil plávať gupky a mecune

A takto sa to všetko stalo. Keď sme dorazili do Mexica a trochu sa poobzerali po hoteli, rozhodli sme sa si urobiť výlet. Boli sme na výlete za prastarým Mayskym chrámom - slúžil na uctievanie boha slnka - Coba. Z vrcholu vidíte stovky a stovky kilometrov iba džungľu.
Ale skutočný zážitok ma čakal až keď sme sa odtial išli kúpať do neďalekej lagúny alebo Cenote ako ju volajú Mexicania.
Voda bola krásna, krištáľovo čistá s povlakom rias na stenách a kameňoch. Hneď som spozoroval vo vode pohyb. Boli to veľké skupiny rýb, zdržiavajúcich sa pri stenách na plytčine. Nevidel som, čo to môže byt až kým som neprišiel až na breh a z VEĽKOU radosťou som zistil, že to sú určíte nejaké živorodky. A aj boli. Krásne húfy počítajúce tak 50 kusov. Myslím, že Poecilia salvatoris (SoRex tu bude vedieť na 100%

Boli krásne, zdravé o veľkosti asi 5-8cm. Samice boli o dosť robustnejšie a všetky boli riadne vykŕmené. Je zakázané kŕmiť rybky a tak sa domnievam, že sa asi hlavne pásli na riasach, ktorých tam bolo bohaté, poprípade komármi, ktorých tam bolo tiež BOHATE

Zaujímavé bolo, že na skupinu tak 50 rýb tam bolo pomerne malo samcov, viac ako 5 ich určíte nebolo. |Samice boli sfarbene do olivova až žlta s výraznými modrými ocami zatiaľ čo samci mali farbu skôr do ružova s krásnou oranžovou chrbtovou plutvou a tiež končeky chvostovej do červeno-oranžova. Keď ste pokojne stali na mieste, začali Vás oďobávať. Ja som ich natáčal a fotil, tak odo mňa utekali

Teplota vody bolo približne 22-25°C. Boli sme tam asi hodinu, aj keď mne to prišlo ako 10 minúť.