Život 350 litrového akva



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Odoslaťod matus_pigy » 24 Júl 2009 21:07 pm

Ok Ďakujem :) Som elektrikár, len som si nebol istý, pretože existujú výrobky, ktoré keď zapojíš do siete bez pripojenéjo ochranného nulovacieho vodiča, nebudú fungovať. Takže som nevedel, či nato nieje háklivý aj predradník.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Reklama

Odoslaťod TTjopo » 25 Júl 2009 13:41 pm

S tym som sa este nestretol aby nejaky vyrobok nefungoval ked tam nieje pripojeny PE vodic mozes mi prosim ta napisat co je to za vyrobok.Mozno budem mudrejsi. Privod elektriny zabezpecuje Vodic L a N Po pripade PEN zalezi od druhu siete ktoru mate doma nainstalovanu ale PE vodic nema podla mna na funkcnost ziadny vpliv
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod matus_pigy » 25 Júl 2009 17:10 pm

niektoré druhy zosilňovačov, myslím že aj PC a tak.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod TTjopo » 25 Júl 2009 20:09 pm

A mozes mi este ako eletrikar elektikarovi vysvetlit preco by nemali fungovat :?: Ci je to PC alebo zosilovac je to napojene cez trafo do ktoreho ide tiez len faza a N vodiz a PE vodic je pripojeny len na kostru.Ja som sice sylnoprudar ale je to podla mna blbost co pises
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod matus_pigy » 26 Júl 2009 19:41 pm

neviem prečo a ako to funguje. Stretol som sa s tým, tiež som nechápal...
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 09 Aug 2009 20:18 pm

Ahojte, tak idem otravovať po nejakej dobe dnes znovu.

Chcel by som, keby ste mi mohli ešte dnes poradiť, pretože zajtra idem do nr na nákup a neviem kedy pojdem najbližšie.

Tentokrát mi ide o dno. Rozmýšlal som, že by som dal úplne prvú vrstvu Tetra Plant Complete Substrate vo vrstve nejaký 1 cm po celom dne alebo sera Floredepot 4,7 kg alebo Aquaclay Ground (10 litrov) - Staré dno. No a na tú vrstvu pôjde asi 8 cm silná vrstva ďalšieho nového substrátu. Poradíte mi ktorý z nich? Alebo máte ešte nejaký návrh?? Ďakujem vám za odpovede.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 10 Aug 2009 12:47 pm

Tak som sa nakoniec musel rozhodnuť sám :D

Zloženie dna bude nasledovné: Prvá vrstva bude dno zo starého akvarka. Druhá vrstva bude Aquaclay Ground staré dno od Rataja - dnes som vliekol z Nitry v taške dva 10 litrové pakle, skoro ma trafil šľak a tretia vrstva bude kremičitý piesok. Myslím, že akvarko bude mať dobrý základ.

Chcem sa spýtať. Rataj píše obohatený substrát... O čo konkrétne je obohatený okrem nitrifikačných baktérií?? Ďakujem za odpovede.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 15 Aug 2009 10:46 am

Ahojte všetci.

Včera som si bol pre kryt, je to krásna práca, práve dostáva tri nátery Bori, čoskoro pridám foto.

Chcem sa spýtať, rozhodol som sa pridať v akvarku jednu priečnu výstuž - po šírke v strede, aby som kľudne spával. Chcem sa spýtať, ako ju mám nalepiť, či ju mám zalepiť aj na pozdĺžne lišty, alebo len na bočné sklá a len nezalepenú nechať na pozdĺžnych lištách. Ide mi o to, aby pozdĺžne výstuhy vydržali zalepené a náhodou sa nerozlepili. Ďakujem za rady.

Lišta je široká 8 cm a dlhá samozrejme rovnako ako je šírka akvarka.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 22 Aug 2009 20:59 pm

Obrázok

Ahojte. Chcem vám konečne predstaviť svoj kryt. Strašne sa z neho teším, stolárovi trval mesiac, kým mi ho spravil - nechcelo sa mu. No výsledok je krása.

Materiál - čistý smrek
Druhy spojov - lepené spoje
rozmery - 1500 x 510 x 130
váha - cca 6 kg
cena - pre mňa 33 eur.
Ochrana - 3 vrstvy laku Bori
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 22 Aug 2009 21:02 pm

Obrázok

Zozadu. Vidieť umiestnenie dvoch predradníkov a mriežok, v ľavej je zabudovaný ventilátor
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 22 Aug 2009 21:06 pm

Obrázok

Vnútro.
Tak zrkadlovku sa mi nepodarilo kúpiť, ale podarilo sa mi veľmi dobrú reflexnú fóliu. Ako som už spomínal v predchádzajúcich príspevkoch, pätice sú vodotesné. Mojim predsavzatím pri tvorbe osvetlenia bolo, že nebude vidieť káble a snažil som sa o najväčšiu čistotu celkovej inštalácie, ako aj bezpečnosť, ktorá bola na prvom mieste.

Trubice sú použite 2x philips 840 a 2x philips 865. Všetky sú samozrejme 36w
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 22 Aug 2009 21:10 pm

Obrázok

Tento obrázok je najmä pre pána Igora :) Nakoniec som uchytenie pätíc vyriešil pomocou DIN hliníkovej lišty. Káble sa nachádzajú medzi gumeným tesnením a samozrejme lištou. Lišta je otvorená na oboch koncoch, ale snáď sa tam voda nedostane.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 22 Aug 2009 21:17 pm

Obrázok

Predradníky som umiestnil na 1 cm hrubý rebrovaný hliníkový chladič, ktorý by im mal pomôcť s odvádzaním tepla. Všetky káble sa mi podarilo napchať do lišty pod predradníkmi. Svorkovnicu som dával kvôli tomu, aby som pri vyťahovaní káblov z predradníkov nepoškodil rýchloupínanie.

Chcem poďakovať pánovi Igorovi, ktorý mi ušetril peniažky a samozrejme všetkým vám, ktorí mi akokoľvek poradili. Cena komplet krytu zo všetkými zľavami bola cca 3500 sk. Keby som zľavy a dobrých kamošov nemal, cena by bola okolo 6500 - 7000 sk. No a životnosť? Stolár mi povedal, že aspon 10 rokov :)

Rád vám zodpoviem na všetky otázky a prijímam kritiku :)
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod TTjopo » 22 Aug 2009 21:33 pm

Myslim ze ani nieje co kritizovat je to super.Pekne si sa s tym pohral vidiet preciznu pracu do kazceho detajlu.Nech sluzi Ps-Ta DIN lista je fajn napad mozem pouzit? nemas to patentovane? :o
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod gogo1968 » 22 Aug 2009 22:52 pm

Matúš musím pogratulovať k pekne prevedenej práci vidno že sa do elektriny vyznáš. TTjopo ten patent s DIN lištou je odomňa a môžeš kľudne použiť
Obrázok používateľa
gogo1968
 
Príspevky: 254
Obrázky: 53
Založený: 20 Dec 2007 22:24 pm
Bydlisko: okr.TO

Odoslaťod matus_pigy » 22 Aug 2009 23:04 pm

Na tento patent sa nevydali žiadne autorské práva :o Tak všetci hurá do toho :)
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod TTjopo » 23 Aug 2009 11:00 am

Ja som robil svetlo pred nedavnom pre maximusa asi tu nieje foto ale na toto sa nechyta. Su tam len klasicke starteri a tlmivka ziadna elektronika ale co by chcel zadarmo hlavne ze funguje a sluzi.Ja som mu to urobil z plavajucej podlahy ako reflektor som pouzil samolepiacu hlinikovu pasku co pouzivaju vzduchotechnici.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod matus » 24 Aug 2009 22:21 pm

matus super !!
poklona
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 602
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod matus_pigy » 24 Aug 2009 23:02 pm

Ďakujem. Zajtra zakladám nové. Je mi strašne ľúto rušiť to čo mám teraz.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod matus_pigy » 26 Aug 2009 23:04 pm

Ahojte. Akvarko je už založené, pridám dakedy aj foto.

Mám problém. Keď sú elektronické predradníky zapojené v sieti, kope ich kovový povrch. Nieje to 230 voltov ale odhadujem nejakých 35. Predradníky nemám nijako uzemnené, sú pripojené len fáza a pracovná nula. skúšal som odpojiť predradníky jednotlivo, či niektorý z nich nieje vadný. Robia to obidva. Pri montáži som nespravil žiadnu chybu. Káble som blánkoval tak, aby sa v žiadnom prípade nedotkli kostry predradníkov. Vie mi to niekto prosím vysvetliť? IMimohodom presne toto isté mi robil aj zosilňovač tesla TW 40, keď som sa vzadu dotkol chladiča. Zosilňovač tiež fungoval na 100% dlhé roky.
Inak osvetlenie funguje bez akýchkoľvek problémov. Ďakujem.
Obrázok používateľa
matus_pigy
 
Príspevky: 317
Obrázky: 61
Založený: 19 Nov 2007 21:41 pm
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod gogo1968 » 27 Aug 2009 07:03 am

Mátúš skús si pozrieť toto a zapoj aj tu zem-http://www.akva.sk/gallery/image_page.php?&image_id=24588&sid=b22176e1cc365b2ac4d90f632aea85be
Obrázok používateľa
gogo1968
 
Príspevky: 254
Obrázky: 53
Založený: 20 Dec 2007 22:24 pm
Bydlisko: okr.TO

Odoslaťod TTjopo » 27 Aug 2009 19:13 pm

Nejaky cudny okaz ale nevadi skus dat foto predradnika ale nejake cislo podla coho by sa dal najs na nete. Je mozne ze ked tam nieje pripojeny PE vodic tak na kovovom obale vznika nejake naindukovane napetie presne ako pri tom zosilovaci ktore treba zvist do zeme
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod gogo1968 » 27 Aug 2009 21:57 pm

TTjopo ten odkaz je na zapojenie predradníka a ked si pozrieš vyšie matušové fotky tak zistíš že tam nemá zapojený vodič PE ale iba L a N.
Obrázok používateľa
gogo1968
 
Príspevky: 254
Obrázky: 53
Založený: 20 Dec 2007 22:24 pm
Bydlisko: okr.TO

Odoslaťod TTjopo » 28 Aug 2009 20:45 pm

Ja len ze ten odkaz nefunguje tak ako by mal ale to je jedno.Tej fotky som si nevsimol. To som si aj domyslel ze ma zapojeny iba L a N z toho obrazku ale nevidim ziadne miesto kam ho pripojit ani potom ako si ho priblizim ale skus len na koniec PEvidica dat ocko a a pripoj ho pod skrutku ktora drzi predradnik po pripade ze je tam nejaka farba tak ju trosku oskrab kvoli lepsiemu kontaktu .Lepsie v danej situacii neviem poradit
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.