Zmena substratu



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Zmena substratu

Odoslaťod potkan » 03 Jan 2009 00:26 am

Prosim Vas poradte mi rozhodol som sa po 3 rokoch vymenit komplet substrat v mojom akva. Doteraz som mal strk cierno-biely ale zda sa mi ze z velkou zrnitostou cca 0,8mm. Chovam appistogramy a dalej by som sa chcel venovat tymto malym cichlidkam. Mozte mi poradit aky substrat je najvhodnejsi- farba, zrnitost? Je takato vymena strku obtiazna? Urcite tam bude mnozstvo usadenin pod strkom.. neviem ci sa mam do toho pustat, alebo ponechat povodny. Mam 80l akva. Dakujem za skoru odpoved
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Reklama

Re: Zmena substratu

Odoslaťod potkan » 03 Jan 2009 00:28 am

Akvarium c.11 som si precital, ale neviem sa rozhodnut, ktory substrat by najviac vyhovoval.
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Re: Zmena substratu

Odoslaťod xDodox » 03 Jan 2009 08:26 am

Pri výmene substrátu by som postupoval takto: pochytal osadenstvo, vybral rastlinky, odsal všetku vodu (ale aspoň 1/2 by som nechal), vybral všetok štrk von a v podstate nanovo založil akvárium s novým štrkom a "starou" vodou.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Zmena substratu

Odoslaťod fiz » 03 Jan 2009 12:50 pm

xDodox napísal:Pri výmene substrátu by som postupoval takto: pochytal osadenstvo, vybral rastlinky, odsal všetku vodu (ale aspoň 1/2 by som nechal), vybral všetok štrk von a v podstate nanovo založil akvárium s novým štrkom a "starou" vodou.


tak tak, ja pouzivam kanistre na takuto vodu, tam si ju dam a ked je hotovo tak ju nalejem naspat a je to :wink:
Obrázok používateľa
fiz
 
Príspevky: 182
Obrázky: 1
Založený: 10 Dec 2008 15:54 pm

Re: Zmena substratu

Odoslaťod potkan » 03 Jan 2009 13:39 pm

Zatial dik, vedel by mi niekto poradit aj s tym vyberom substratu? Neviem ci je to spravne ale rad by som upustil od klasickeho strku, kedze som nevyzivoval, darilo sa anubiasom ale malym rastlinkam sa velmi nedarilo. Chcel by som vyuzit nejaky vyzivny substrat. Su s tym nejake problemy oproti strku o ktorych viete, alebo je to riesenie iba so samymi kladmi. Zaujala ma kombinacia gravelit-flourit (akvarium c. 11), neviem ci sa hodi k uz spominanym appistogramam. Je nejaky specificky substrat na chov tychto rybiek? A este k tej zmene substratu.. vodu, ktoru pouzijem na opatovne zaliatie noveho substratu odoberate bez spodneho kalu, teda z vrchu? Dakujem
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Odoslaťod hetino » 03 Jan 2009 13:45 pm

skús toto-Aquaclay ground
www.rataj-spk.cz/
Obrázok používateľa
hetino
 
Príspevky: 44
Obrázky: 41
Založený: 09 Mar 2007 23:22 pm
Bydlisko: Chtelnica

Re: Zmena substratu

Odoslaťod xDodox » 03 Jan 2009 13:48 pm

potkan napísal:... A este k tej zmene substratu.. vodu, ktoru pouzijem na opatovne zaliatie noveho substratu odoberate bez spodneho kalu, teda z vrchu? Dakujem

Osobne si myslím, že trochu detritu nemôže byť na škodu, skôr to rastlinkám prospeje.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod xDodox » 03 Jan 2009 13:53 pm

hetino napísal:skús toto-Aquaclay ground
www.rataj-spk.cz/

Obrázok

Aquaclay ground
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Zmena substratu

Odoslaťod potkan » 03 Jan 2009 21:09 pm

Namiesto toho substratu zo stareho dna mozem zaliat ten novy aquaclay castou vody zo stareho akvarka? Bakterie by mali ostat aj na biofiltry ktory pouzivam, tak snad vsetko bude ok.
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Odoslaťod dusik » 03 Jan 2009 21:37 pm

Baktérie na filtri ostanú pokiaľ ho nenecháš dlho mimo vody.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: Zmena substratu

Odoslaťod Kubo » 04 Jan 2009 09:37 am

Inak ked uz odporucate substraty , tak ja osobne som nevidel nikdy rozdiel medzi strkom velkym 2cm , 2-4mm a aquaclayom.Su to iba zbytocne reklamne prdy na hlupych ludi.Koho dnes zaujima kolko bakterii mu lezie po dne a vo filtri ? Ste si na 100% isty , ze ich tam mate a viete kolko ich tam mate ? Pretoze ja neviem. Neviem ako vas , ale mna zaujima ci mam zdrave rastliny a ryby , nic viac. A k tomu aquaclayu ak ho chces kupit , tak iba ak koli farbe nic viac nepostrehnes ci kupis obycajny strk alebo toto a este by som povedal , ze aquaclay je horsi pretoze je dost lahky a rastliny v nom sa pomaly neuchytia a sadi sa don dost zle. Asi tolko to k substratom. JEdine preco by som uz v buducnosti kupoval substrat , tak len koli farbe ci efektu , nic viac. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Zmena substratu

Odoslaťod Giftzahn » 04 Jan 2009 11:07 am

potkan napísal:Prosim Vas poradte mi rozhodol som sa po 3 rokoch vymenit komplet substrat v mojom akva. Doteraz som mal strk cierno-biely ale zda sa mi ze z velkou zrnitostou cca 0,8mm. Chovam appistogramy a dalej by som sa chcel venovat tymto malym cichlidkam. Mozte mi poradit aky substrat je najvhodnejsi- farba, zrnitost? Je takato vymena strku obtiazna? Urcite tam bude mnozstvo usadenin pod strkom.. neviem ci sa mam do toho pustat, alebo ponechat povodny. Mam 80l akva. Dakujem za skoru odpoved


no pokial chces chovat apistogramy...najlepsie sa mi osvedcil uplne jemny strk, nakolko apistogramy velmi radi vyhlbia malu jamku pre poter...aquaclay by som asi nedaval, v 60L akva sa mi pravidelne apistogramy vytieraju a mam tam Floran Filtus ale zda sa mi ze to nie je taky idealny substrat ako strk najjemnejsej frakcie, nakolko samicka ma co robit aby si pripravila jamku pre poter, v 200L akva kde je jemny strk samicke ramirezky doslova staci "mavnut" plutvou a jamka je hotova :wink:
inak mi ostalo asi cca 10kg Aquaclay...cize za odvoz mozem darovat :lol:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zmena substratu

Odoslaťod potkan » 04 Jan 2009 12:16 pm

Od toho aquaclay zrejme upustim nemal som ho v plane ani na zaciatku, skor som sa priklanal k tomu fluoritu. Ak nenajdem nejaky jemny tmavy strk. Nechcem prihnojovat, bude sa darit rastlinkam aj v strku ak teda nezvolim ten flourit, ktory pokial viem ma dobre vyzivne vlastnosti. Urcite ale tato zrnitost 0,8cm strk nevyhovuje. A este sa spytam kolko si ich choval v 60tke? Dakujem
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Re: Zmena substratu

Odoslaťod jozino » 04 Jan 2009 18:00 pm

xDodox napísal:Pri výmene substrátu by som postupoval takto: pochytal osadenstvo, vybral rastlinky, odsal všetku vodu (ale aspoň 1/2 by som nechal), vybral všetok štrk von a v podstate nanovo založil akvárium s novým štrkom a "starou" vodou.


Preco vsetok strk von? moze ho pouzit, ako stare dno, nie?
Obrázok používateľa
jozino
 
Príspevky: 148
Obrázky: 17
Založený: 14 Jan 2006 10:16 am
Bydlisko: Tlmače

Re: Zmena substratu

Odoslaťod xDodox » 04 Jan 2009 21:24 pm

jozino napísal:Preco vsetok strk von? moze ho pouzit, ako stare dno, nie?
Lebo sa pýtal na výmenu dna, tak preto som "usúdil", že všetok von. Mal čierno-biely.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Zmena substratu

Odoslaťod hetino » 05 Jan 2009 00:32 am

Kubo napísal:Inak ked uz odporucate substraty , tak ja osobne som nevidel nikdy rozdiel medzi strkom velkym 2cm , 2-4mm a aquaclayom.Su to iba zbytocne reklamne prdy na hlupych ludi.Koho dnes zaujima kolko bakterii mu lezie po dne a vo filtri ? Ste si na 100% isty , ze ich tam mate a viete kolko ich tam mate ? Pretoze ja neviem. Neviem ako vas , ale mna zaujima ci mam zdrave rastliny a ryby , nic viac. A k tomu aquaclayu ak ho chces kupit , tak iba ak koli farbe nic viac nepostrehnes ci kupis obycajny strk alebo toto a este by som povedal , ze aquaclay je horsi pretoze je dost lahky a rastliny v nom sa pomaly neuchytia a sadi sa don dost zle. Asi tolko to k substratom. JEdine preco by som uz v buducnosti kupoval substrat , tak len koli farbe ci efektu , nic viac. :)


Takža každý kto má aquaclay je podla Teba hlúpy? Mal si ho niekedy? Ked ta nezaujíma kolko bakterii ti lezie po dne a vo filtry tak potom načo máš v akva niekolko litrov molitanu? daj tan nejaký filter čo má v sebe deci molitanu a máš pokoj! Rastlinky tam nedržia? nato si kde prišiel? je to pravda ale len zo začiatku kým sa poriadne nenasiakne vodou! Aquaclay sa tolko nezlahne ako pieščité dno-čiže v nom prúdi voda,zapadnutá potrava tam tolko nekysne lebo sa dostane lahšie na povrch,lahšie sa odkaluje,korene rastlín sú v nom viac rozrastené a majú vätšiu plochu a tým pádom majú vätší prisun živin,je krajší a nespočet dalších výhod,samozrejme záleží v akom akva.Takže podla mna čo je tu hlúpe je tvoj príspevok a to píšem s úctou aké krásne akva máš.
Obrázok používateľa
hetino
 
Príspevky: 44
Obrázky: 41
Založený: 09 Mar 2007 23:22 pm
Bydlisko: Chtelnica

Re: Zmena substratu

Odoslaťod Giftzahn » 05 Jan 2009 09:50 am

@ potkan: no v mojej 60tke som zacinal s jednym parom Apisto - momentalne mi tam plava cca. 6 samcekov a 5 samiciek - rybky co boli este pred cca. mesiacom male na to aby som ich daroval a samozrejme chovny parik :wink: v 200L mam pariky ramireziek, cacadau a borelli

k tomu hnojeniu ..mozes napr. pod jemny strk supnut vrstvu strku premiesanu s napr.florapolom a mas decentne vyzivne dno a do vody nemusis hnojit ak nechces...ten fluorit od Seachemu vyzera byt fajn
ale dost tazko sa asi u nas zhana.....

taktiez si nemyslim ze aquaclay je nutne zla volba....avsak ako bolo spomenute trosku tazie sa tam mozu rastlinky sadit...ale na druhej strane pokial clovek chce mat pekne dno zo zaujimavou farbu, plus ma kopu neoddiskutovatelnych vyhod ako tu uz niekto pisal....preco nie aj aquaclay je ok...a akva s nim bude vyzerat pekne :roll:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Zmena substratu

Odoslaťod Kubo » 05 Jan 2009 10:16 am

hetino napísal:Takža každý kto má aquaclay je podla Teba hlúpy? Mal si ho niekedy? Ked ta nezaujíma kolko bakterii ti lezie po dne a vo filtry tak potom načo máš v akva niekolko litrov molitanu? daj tan nejaký filter čo má v sebe deci molitanu a máš pokoj! Rastlinky tam nedržia? nato si kde prišiel? je to pravda ale len zo začiatku kým sa poriadne nenasiakne vodou! Aquaclay sa tolko nezlahne ako pieščité dno-čiže v nom prúdi voda,zapadnutá potrava tam tolko nekysne lebo sa dostane lahšie na povrch,lahšie sa odkaluje,korene rastlín sú v nom viac rozrastené a majú vätšiu plochu a tým pádom majú vätší prisun živin,je krajší a nespočet dalších výhod,samozrejme záleží v akom akva.Takže podla mna čo je tu hlúpe je tvoj príspevok a to píšem s úctou aké krásne akva máš.
Nemusis mi rozpravat taketo dristy typu "Jedna pani povedala" , pretoze aquaclay mam doma a skusil som viac substratov ako ty takze viem v com rastliny rastu lepsie kedze som fanatik do rastlin. Takze ja osobne v buducnosti aquaclay nechcem.Skusil som ho a z mojej praxe sudim , ze to je uplne obycajny strk ako kazdy iny akurat ja v nom vidim este nevyhody , pretoze vidim rozdiel ako drzi polmetrovy echinodor v klasickom strku po x mesiacoch a v aquaclayi a mozem ta ubezpecit , ze lepsie sa uchyti v strku :wink: Tym nevravim , ze aquaclayisti su hlupi ,ked to chcu mat nech si to maju ved aj ja ho mam len by som o nom nerozchyroval reci , ze to je nejake bombove dno pretoze nieje :!:

A k tym molitanom ti len poviem takto , ze nad bakteriami som vobec neuvazoval ked som tento filter robil. Bakteriami som sa venoval x rokov dozadu , ked som na to pozeral tiez ako hlupak a "pocital" ich :lol: Dnes uz mi je jedno ci je v akvarku 1bakteria alebo milion je mi to uplne v prdeli hlavne , ze mi akvarium fachci tak ako ma a ryby su zdrave. A takisto nemam rad reci ked niekto vystreli do vetra , ze vodu nechava odstat aby chlorom nezabil bakterie , pripadne molitany cisti v akvariovej vode aby nezahubil bakterie , pretoze ja molitany prepieram vo vode priamo z kohutika a rozdiel vo funkcii filtra nevidim ci pred precistenim filtra alebo po precisteni.Jedine preco tam mam vela molitanu , tak preto aby som zachytil aj tie miniaturne hovna , ktore tamat prejdu nic viac.

Je pravda , ze mozno pri miniakvariach je to ine no ja niesom miniakvarista a nikdy ani nebudem. :wink:
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Zmena substratu

Odoslaťod potkan » 10 Jan 2009 18:19 pm

Tak dno je uspesne vymenene.. Trvalo to cca 4 hodky, ale neviem si predstavit menit to pri viac litrovom akva. To moje ma 80l ale som rad zd to mam za sebou. Takze nakoniec som sa rozhodol pre jemny strk cca 1- 2mm filtus je taky do hneda pod neho som dal rataj stare dno je o nieco tmavsie ale len trochu .. Vyzera to fakt skvele a myslim ze i za rozumnu cenu. To ze stare dno kali vodu nemozem potvrdit. Ked som dal nan strk vsetko bolo ok. Voda sa ustalila za 1den a je cista. Uvidim ako to bude z rybkami, ale uz teraz vidim ze je to neporovnatelne ako sa tam lahko usadzovali rastliny a ako budu mat ryby moznost prehadzovania strku a vyhlbenia jamiek. Takze i ked tam zatial ryby nie su myslim ze moja volba substratu a upustenie od strku s vacsou zrnitostou bola ok. Tak zatial tolko.. A inak zhanat rastlinky a aj strk v novom roku to je hroza.. Vybrakovane vsetko.. Ale podarilo sa..
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Odoslaťod absint » 22 Jan 2009 21:43 pm

Zdravíčko! Tieš som sa rozhodol vymeniť všetok štrk...
Uvažoval som nad použitím kompletného substrátu a na neho by som nasipal akvaristycký čadič
čo si o tom myslíte? je to dobrá kombynácia?
Obrázok používateľa
absint
 
Príspevky: 47
Založený: 18 Nov 2008 18:34 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod Knižka Pavol » 01 Feb 2009 23:24 pm

no mne sa tiez paci cadic a vobec tmave dno no niekde som tu cital ze cadic dost ovplyvnuje hodnoty vody a navyse ma vraj ostre hrany ktore by mohli poranit najma ryby plavajuce po dne. paci sa mi akvahttp://www.akvarko.cz/akvarium.php?nadrz=2488
vydel som v predajni cierny štrk malej zrnitosti ale bola to keramika a neviem ci by to bolo vhodne pre rastliny ak ma s tym niekto skusenosti nech poradi.
Obrázok používateľa
Knižka Pavol
 
Príspevky: 73
Obrázky: 26
Založený: 29 Júl 2007 10:31 am
Bydlisko: turcianske teplice

Odoslaťod MaximusSk » 02 Feb 2009 00:24 am

Ahojte tiez mam par otazok ohladom substratu vo fotoalbume mam nejake fotky dna akvaria chcel by som vediet ci to tak moze zostat alebo ci to mam uplne vsetko vybrat a dat jemnejsiu frakciu strku ...ale nerad by som narusal dno lebo sa mi tam uz usadil konecne nejaky ten detrit...bolo by vhodne ak by som polovicu z toho stareho dna vybral ako podklad pre dobre prudenie vody v nom a na to dal jemnejsi strk pre dobre zakorenenie rastlin lebo rastliny mi zltnu a nechcu rast tak som myslel ze to bude chyba v tom substrate??? ten strk som ziskal ked som s fotikom vrtal studnu je to vhodny strk do akva alebo tam treba dat nieco ine a ak hej tak poradte ze co...prosim poradte mi Dakujem. :)
Obrázok používateľa
MaximusSk
 
Príspevky: 532
Obrázky: 153
Založený: 27 Jan 2009 11:09 am
Bydlisko: Trnava

strk

Odoslaťod horský vlk » 02 Feb 2009 00:30 am

MaximusSk...tak tam len dosyp na vrch jemnejsi piesok.za par dni zapadne do medzier.a videl som aj pekne zarastene akvarka a strk bol hruby..

a este moj nazor ku vymene Kubo versus Hetino:chceme rybam len to najlepsie..ALE vrazame do toho neskutocneee prachy!ja som namiesto aquaclay pouzil Liapor z Baumaxu.bolo to niekolkokrat lacnejsie.inac pouzivam obycajny strk z potoka.navrch popripade nejaky fajnovejsi.a nechcem nikomu kazit radost,ale myslim si,ze bakterie nam v akvarkach funguju len MINIMALNE.inac by sme urcite nemuseli pouzivat hnojiva.a pouzitim co2 bakteriam asi moc radosti tiez nerobime.
Obrázok používateľa
horský vlk
 
Príspevky: 167
Obrázky: 16
Založený: 11 Sep 2007 16:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod MaximusSk » 09 Feb 2009 13:22 pm

Ahojte potreboval by som poradit holadom substratu mam 70L akvarim a mam v nom stale alkalicke pH okolo 7.6 a vybieha to az na pH 8 v akvariu mi zltnu rastlinky tak som si myslel ze to bude tym substratom sice som ho menil pred tyzdnom za jemny strk ale pravdepodobne su v nom nejake neziaduce veci pretoze vzdy ked pridam Acid od rataja tak mam pH okolo 6.8 - 7.2 co sa este da, ale po par hodinach meriam zas a hodnota je uz pomerne vysoka okolo 7.8....preto potrebujem poradit ktory substrat je dobry ktory je aj obohateny o nejake tie vyzivne latky pre rastliny a podobne. Tak mi prosim poradte ktory substrat je dobry za prijatelnu cenu a kolko KG ho budem potrebovat rozmery akva su V35cm SIRKA 30cm a dlzka 70cm
Obrázok používateľa
MaximusSk
 
Príspevky: 532
Obrázky: 153
Založený: 27 Jan 2009 11:09 am
Bydlisko: Trnava

Ďalšia

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.