denis napísal:ako je mozne, ze v holom akvariu bez rastlin a bez piesku sa pH zmenilo z 7,5 na 5,8
voda sa nestahovala asi 3 mesiace, len dolievala.
denis napísal:majko tu stranku mi nechce otvorit.
denis napísal:tie ryby (male hlavacky) boli prelozene do 90 l akva, kde bola voda odstata aspon 2 mesiace, len tak v pripade.
vcera presne po 9 dnoch bolo pH zase znizene pod 6.
krmi sa tam len mrazenym cyklopom.
preco zase padlo pH?
denis napísal:uhlicitanovu tvrdost nemam cim zmerat
denis napísal:do toho akva k hlavackam som do molitanoveho filtra dal vzduchovaci kamienok, lebo mali cervene ziabre. Stiahol som vodu a dolial odstatou 1 den. po dvoch dnoch aj tak maju cervene a pH zase kleslo.
johhhny napísal:Ahoj denis,
okrem CO2 znizuju ph aj dusicnany. Kedze tam nemas ziadne rastliny, nema ich co odcerpavat. Skus zmerat aj tie dusicnany, indikatory dostat v kazdej predajni akvaristiky.
Znizenie pH sposobene NO3.
Při jedné z návštěv v Botanickém ústavu ČSAV v Třeboni,mě překvapilo,že někteří zdejší odborníci si s tímto jevem lámou hlavu.Nedokázali si totiž vysvětlit,jakým způsobem rostliny dokáží vodu okyselit.Je sice známé,že mnoho akvarijních rostlin si dokáže prostřednictvím „protonové pumpy“ snížit pH,aby mohli lépe přijímat CO2.Tento jev ovšem probíhá pouze v těsné blízkosti listu/max několik mm/ .Navíc je pro většinu rostlin energeticky tak náročný,že probíhá pouze při velmi dobrém osvětlení.Proto je těžké vysvětlit,jak např.Microsorium dokáže okyselit vodu ne jenom v blízkosti listů,ale v celém akváriu a navíc často při dosti slabém osvětlení .
Vysvětlení této „záhady“ mě napadlo až po několika letech,kdy jsem si při pravidelných rozborech vody všiml,že v nádržích s monokulturou Microsoria dochází k podstatně většímu hromadění nitrátového/NO3/iontu než v akváriích s jinými rostlinami.Je to pravděpodobně způsobeno tím,že Microsorium podobně jako např.Vesicularia patří k velmi pomalu rostoucím rostlinám.Tyto rostliny jsou navíc pěstovány při velmi slabém osvětlení.To vede k tomu,že tyto rostliny nestačí odčerpávat minerální látky,které vznikají bakteriálním rozkladem při biologické filtraci.Tyto látky,především nitrátový NO3 iont a oxid uhličitý CO2 výrazně okyselují vodu.V akváriu ,kde je malá pufrační schopnost vody/nízká uhličitanová tvrdost=UT/potom dochází k prudkému a nežádoucímu poklesu pH.Nízká uhličitanová tvrdost vody se dá jednoduše upravit na optimální hodnotu přídavkem hydrogenuhličitanu draselného čímž se stabilizuje pH vody.Nicméně toto opatření není schopno zabránit hromadění nitrátů v akváriu.Z těchto důvodů doporučuji všechny pomalu rostoucí rostliny v akváriu doplnit alespoň jedním trsem rychle rostoucích rostlin jako např./Egeria,Hygrophila,Cabomba,MyriophyllumLimnophila,apod/,které tím,že odčerpávají vznikající nitráty a CO2 zabraňují poklesu pH vody.
johhhny napísal:Nie som ziaden chemik, takze z tohot hladiska to nieviem vysvetlit, ale zazil som to na vlastnom akvariu, ked som asi mesiac nevymenil vodu a NO3 mi tam oproti normalnym hodnotam, ktore tam bezne mavam, omnoho stuplo.
majko napísal:johhhny napísal:Nie som ziaden chemik, takze z tohot hladiska to nieviem vysvetlit, ale zazil som to na vlastnom akvariu, ked som asi mesiac nevymenil vodu a NO3 mi tam oproti normalnym hodnotam, ktore tam bezne mavam, omnoho stuplo.
To ze Ti stuplo NO3 je normalne, pretoze ho nemal kto rychlo spotrebovat. To ze Ti klesne pH ma mnoho inych dovodov. Nebudem "mudrovat" (a niekoho tym traumatizovat) a rozoberat to. Vysvetlenie mozes najst npr. tu:
http://www.altwasser-aquarium.de/beitra ... g_gerd.php
Je to skupina ludi, ktora sa zobera akvariami v ktorych sa nevymiena voda.
Ja tiez niesom chemik. Ale neviem si prestavit akym sposobom by mohol ion NO3- okyslovat vodu. Viem, ze pri procese vzniku NO3 sa voda okysluje, ale samotny NO3- ion? Znamenalo by to, ze ludia, ktori maju NO3 vyskoke npr 50mg/l maju automaticky kyslu vodu? Mal by sa k tomu vyjadrit nejaky chemik. Mame tu nejakeho? Neviem ci clanok pana Rataja je treba brat ako dokaz....
johhhny napísal:no, kyslik, take chabe vedomosti by som chcel mat...
majko napísal:Nebudem "mudrovat" (a niekoho tym traumatizovat) a rozoberat to.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.