Ako na akva bez filtracie?



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Sorer » 01 Mar 2004 14:37 pm

Teraz ako prebieha ta sutaz na akvarium.sk, sa tam objavili aj akva bez filtracie. Zaujimalo by ma ake velke akva mozem mat bez filtracie a ako sa onho treba starat. Ja mam napriklad 60l akva. Mohol by som z neho odstranit filter aj ovzdusnovaci kamienok? Filter totiz pouzivam len na mechanicku filtraciu a na noc ho vypinam. Takze toho trochu humusu co prefiltruje to by som mohol odstranit aj beznym cistenim akva.
Obrázok používateľa
Sorer
 
Príspevky: 141
Obrázky: 29
Založený: 14 Júl 2003 11:30 am
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Ludo » 01 Mar 2004 14:48 pm

Mozes pravidelne odkalovat akvarium :D
Obrázok používateľa
Ludo
 
Príspevky: 182
Obrázky: 33
Založený: 26 Máj 2003 20:32 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Raviolka » 01 Mar 2004 16:17 pm

Ja mam asi 12 let 40-litrove akvarium bez filtrace a vzduchovani, pri pravidelnem odkalovani funguje bezvadne. U velkeho 300l akvaria se mi filtr rozbil a pred 3 roky jsem vzdala vsechny pokusy ho znovu zprovoznit - ani tady nemam problemy, ale odkalovani uz neni takova legrace... Obavala jsem se, ze bez cirkulace se voda neprohreje stejnomerne, ale ani ryby ani rostliny si nestezuji. Aspon tak zmizela cerna stetickova rasa u vytoku filtru. :D

Pokud bych chtela ale spickovy vzhled akvaria, filtr bych urcite zapojila. Ale jenom na noc nestaci...
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod skakalka » 01 Mar 2004 16:52 pm

:shock: ani som nevedela ze take je mozne... teda ak potrebujem karantenne akva, ev. akvarko na docasne umiestnenie "dorastencov", aka technika tam musi byt?
Ď.
Obrázok používateľa
skakalka
 
Príspevky: 9
Založený: 11 Feb 2004 13:44 pm

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod skala » 01 Mar 2004 18:02 pm

otazku si nepolozila stastne. zalezi od toho kolko ryb budes mat v akvariu vzhladom na jeho objem, floru a pripadne techniku. momentalne mam aj ja jedno akva bez filtracie. funguje ako pestiaren rastlin. hm... ?
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Sorer » 03 Mar 2004 17:36 pm

Takze ak ma clovek dostatocne zarastene akva, nie prilis vela ryb, ani akva nie je velmi rozmerne, nemusim pouzivat filtraciu. To som usudil z prispevkov vyssie. Ak sa mylim opravte ma.
Obrázok používateľa
Sorer
 
Príspevky: 141
Obrázky: 29
Založený: 14 Júl 2003 11:30 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Raviolka » 03 Mar 2004 17:50 pm

Sorer napísal:Takze ak ma clovek dostatocne zarastene akva, nie prilis vela ryb, ani akva nie je velmi rozmerne, nemusim pouzivat filtraciu. To som usudil z prispevkov vyssie. Ak sa mylim opravte ma.

S tím rozměrem je to spíš naopak - jak jsem psala, já mám bez filtru akvárko 300l, což není "velmi rozměrné", ale dost... no a pokud budeš zvětšovat dál, zjištíš že máš malou tůňku, rybníček atd., pak nemusíš už ani krmit 8)
Spíš záleží na konkrétním osazenstvu akvária, na náročnosti jednotlivých druhů ryb.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod fedex » 19 Sep 2011 21:07 pm

chcel by som trosku ozivit tuto temu...

ake mate skusenosti s akva bez filtra?
fedex
 
Príspevky: 77
Založený: 04 Mar 2011 22:35 pm
Bydlisko: snv

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod dedojozef » 19 Sep 2011 21:26 pm

Žiadne. A ani si to pri mojich neúspešných pokusoch o udržanie čistého akva neviem predstaviť :( . Možno bez osádky :) .
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod tomas1 » 19 Sep 2011 21:30 pm

ja mam 6l akvarium 25x15x15 cisti objem mozno 4l zo 6 cherinami (krevetki) bez filtra len co2 z burciaku a stolova lampicka 11w vodu meni kazdi den 40-50 percent akvariu sa dari vsetko rastie :)
tomas1
 
Príspevky: 312
Obrázky: 17
Založený: 21 Feb 2010 08:18 am
Bydlisko: bratislava

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod zbojnikJJ » 19 Sep 2011 21:58 pm

ja mam 20 l rastlinne bez filtracie.
hnojenie-CO2 Tibi, JBL Ferropol 24, PMDD
svetlo-18 W usporka 865 11 hodin denne
osadenstvo-3x otocinclus affinis
?ks krevetky sakura
udrzba- raz za 4-5 dni vymena 5l vody
moj nazor-nie je problem, ale treba dobre vybrat osadenstvo!
zbojnikJJ
 
Príspevky: 11
Založený: 29 Aug 2010 12:47 pm

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod radusho » 20 Sep 2011 08:34 am

Mam 98 litrove akva a funguje bez filtra uz skoro rok filter som tam mal chvilu po zalozeni akva . Potom ako sa rozbehli rastliny som ho vybral. Zatial bez akychkolvek problemov.
Obrázok používateľa
radusho
 
Príspevky: 476
Obrázky: 14
Založený: 19 Okt 2010 16:06 pm
Bydlisko: TT

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Milan666 » 20 Sep 2011 14:20 pm

Myslím, že je viac ľudí, čo majú aq bez filtra. Ja mám tiež 14l asi už dva roky, Začiatky sú náročné, treba často meniť vodu. Najprv pol aq každý deň, neskôr 1/3 každý deň a neskôr sa intervaly predlžujú. Teraz mením 1/3 raz za mesiac. Mám tam krevetky a je celé zarastené. CO2-tibi a ide to
Čítaj:
gallery/image_page.php?&image_id=21261
gallery/image_page.php?&image_id=21262
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod astro » 20 Sep 2011 14:23 pm

mal som tu v práci na stole guľu a v nej black crystalky, z rastlín jeden trs anubiasu nana na kameni a štrk. kŕmil som veľmi sporadicky, svietil som kancelárskou lampou s 11W úsporkou, vodu som väčšinou len dolieval, občas keď som si spomenul som vymenil cca 1/2. tak krištáľovo čistú vodu som nemal zatiaľ nikdy v žiadnom inom akvárku.
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Milan666 » 20 Sep 2011 14:25 pm

Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod fedex » 20 Sep 2011 21:24 pm

vacsina tu opisujete kancelarske, alebo nejake "bocne" akvaria, ale co nefiltracia hlavneho-vacsieho akva?
ja v mojej 28cke tiez filter nemam a vodu mam kristalovo cistu aj po 6 tyzdnoch. len chcel by som vacsie okolo 80l a rozmyslam co tam dat, vacsina mi odporuci nejaky eheim za 80€... kedze sa akvaristike venujem asi pol roka neviem co za tu hodnotu dostanem, a ci to je vobec potrebne...

radusho napísal:Mam 98 litrove akva a funguje bez filtra uz skoro rok filter som tam mal chvilu po zalozeni akva . Potom ako sa rozbehli rastliny som ho vybral. Zatial bez akychkolvek problemov.


mas nejake fotky? co tam mas - fauna, flora...
fedex
 
Príspevky: 77
Založený: 04 Mar 2011 22:35 pm
Bydlisko: snv

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod dedojozef » 20 Sep 2011 21:31 pm

Radusho, to by som aj ja rád. Koľko a ako často meníš vodu?
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod martin_s » 20 Sep 2011 21:46 pm

fedex bez filtracie moze samozrejme fungovat aj väcsie akva. Dolezita je biologicka rovnovaha, ktoru ak nedosiahnes (mam na mysli teraz z dovodu chyb ako je napr. prerybnovanie, nedostatok rastlin a pod.), tak ti ani filter nepomoze. A prave na to aby si ju dosiahol aj v akva bez filtra potrebujes urcite skusenosti a cit. Zo skusenosti ti vsak odporucam zabezpecit aspon premiesavanie vody (cerpadlo, vzduchovanim a pod.)
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod radusho » 21 Sep 2011 11:03 am

nemam tu zalozenu prezentaciu ale tu je odkaz http://rybicky.net/nadrze/11848
Obrázok používateľa
radusho
 
Príspevky: 476
Obrázky: 14
Založený: 19 Okt 2010 16:06 pm
Bydlisko: TT

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod dedojozef » 21 Sep 2011 20:40 pm

Radusho ale veď tam máš filter :x .
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod radusho » 21 Sep 2011 21:07 pm

dedojozef napísal:Radusho ale veď tam máš filter :x .

uz som zas bez filtra bol tam na dva tyzdne pri prerabke som dost rozhrabal dno a vo vode bolo vela drobnych necistot tak som ho tam dal ta dungla co bola v akvarku pred prerabkou fungovala bez filtra od januara budem musiet nahodit novsie fotky akva uz zas vyzera trocha inak :D
Obrázok používateľa
radusho
 
Príspevky: 476
Obrázky: 14
Založený: 19 Okt 2010 16:06 pm
Bydlisko: TT

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Adhara » 09 Aug 2012 21:07 pm

OK, len pre poriadok sa po prečítaní tejto diskusie uisťujem: V malom akvárku to aspoň dočasne klape aj bez filtra? Totiž, moje zabehnuté 30-litrové maximiniakvárium zostalo po troch rokoch prevádzky bez rýb a ja riešim dilemu, či počas niekoľkých týždňoch do kúpy nových rýb má zmysel nechať zapnutý filter alebo je to plytvanie energiou. Akvárko je osadené rastlinami a niekoľkými kotúľkami. Ohrievač, ten musí bežať kvôli rastlinám, to je jasné, ale filter? Momentálne ho púšťam tak na pol dňa.
Obrázok používateľa
Adhara
 
Príspevky: 86
Obrázky: 17
Založený: 06 Júl 2009 10:08 am
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod dedojozef » 09 Aug 2012 21:21 pm

Adhara napísal:Ohrievač, ten musí bežať kvôli rastlinám,

Neblázni, to je jediná spotreba el. energie, ktorá stojí za zváženie.
Nechcem sa ťa dotknúť, ale určite nemáš tak náročné rastliny, aby musel bežať ohrievač. V auguste :) .
Čo sa týka akvária bez filtra. Na to ti odpovedia múdrejšie hlavy. Ja len viem, že záleží na počte a vitalite rastlín.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: Ako na akva bez filtracie?

Odoslaťod Milan666 » 09 Aug 2012 21:52 pm

Rastliny ohrievač nepotrebujú by som povedal ani v zime, predsa kúrime
Filter buď non-stop, alebo vôbec, pri zapnutí sa v ňom nahromadí bordel a pri vypnutí ten bordel tam bude kvasiť, blaááá
Ohrevom vody sa vytráca z vody kyslík
30 litrové akvárium na rybky nieje vhodné a ak tak niejaké mini ako borarasky
No a nakoniec ak filter má niejakých 3W a je to podľa teba plytvanie, tak si to s rybkami naozaj premysli
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.