Casovy spinac osvetlenia



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Freddy » 17 Jan 2004 10:49 am

Ahoj,

nie som elektrikár, takže s istotou Ti neviem povedať, prečo sa to nerozbehne. Ale podľa toho, čo písali v starších prípevkoch, môže to byť kvôli nízkemu indukčnému zaťaženiu. Tu o tom písali:

Digitálne spínacie hodiny
www.akva.sk/viewtopic.php?t=859

Ja som minulý týždeň kúpil v Metre spínač HAMA Time Control 112, ktorý sa spomína v tom príspevku. Cena bola 550 Sk. No, zatiaľ som s tým spokojný, funguje perfektne... :)
Freddy
 
Príspevky: 8
Založený: 06 Jan 2004 13:25 pm
Bydlisko: Košice

Reklama

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Lacik » 17 Jan 2004 13:03 pm

Lacik napísal:Kolko moze stat taky obycajny, jednoduchy casovy spinac osvetlenia???

V Baumaxe tu v Ke maju digitalny casovy spinac za 349Sk. Myslim ze je to celkom vpohode cena, ci nie? Ja som si jeden kupil, lebo ten moj mechanicky (260SK) skvrcal neunosne. ;(
Lacik
 
Príspevky: 136
Obrázky: 31
Založený: 19 Mar 2003 12:33 pm

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Romeo » 08 Apr 2004 08:46 am

Chcem len upozornit, ze prave prebieha akcia v hypermarketoch TESCO, maju cas. spinacie hodiny mechanicke za 99Sk/kus :!: Skusal som ci su hlucne, ale zdaju sa byt celkom fajn, pocut ich na ucho az pri asi 30cm priblizeni sa...samozrejme nemyslim tym moment zopnutia. Vcera ich vsak mali v BA len na Zlatych pieskoch, ale mali by ich este dostat aj v ostatnych HM.
Obrázok používateľa
Romeo
 
Príspevky: 39
Obrázky: 19
Založený: 24 Feb 2004 11:00 am
Bydlisko: Malacky

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Raviolka » 08 Apr 2004 10:23 am

Můžete mi někdo poradit, jestli se dají tzv. úsporné žárovky použít s časovým spínačem? Jelikož svítím na jednom akváriu žárovkami, chtěla jsem zkusit 1-2 vyměnit za "úsporné", ale na jejich obalu je napsáno, že se s časovým spínačem používat nesmí. A to jako proč :?:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod barky » 08 Apr 2004 10:31 am

Hm, to je divne, ja som usporne ziarivky pouzival a pouzivam s casovym spinacom uplne bez problemov.
barky
 
Príspevky: 1353
Obrázky: 33
Založený: 01 Apr 2003 15:25 pm
Bydlisko: BA

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod viridis » 08 Apr 2004 10:36 am

Raviolka napísal:Můžete mi někdo poradit, jestli se dají tzv. úsporné žárovky použít s časovým spínačem? Jelikož svítím na jednom akváriu žárovkami, chtěla jsem zkusit 1-2 vyměnit za "úsporné", ale na jejich obalu je napsáno, že se s časovým spínačem používat nesmí. A to jako proč :?:

Takisto pouzivam usporne ziarivky s casovym spinacom.
Nevidim v tom problem.

Momentalne sa daju mechanicke spinace v sieti hypermarketov kupit za 100 - 130,- SKK (Tesco, (Metro), Billa ?)
viridis
 
Príspevky: 274
Obrázky: 13
Založený: 08 Nov 2002 10:26 am
Bydlisko: ZV

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod affinis » 08 Apr 2004 10:37 am

Raviolka napísal:Můžete mi někdo poradit, jestli se dají tzv. úsporné žárovky použít s časovým spínačem? Jelikož svítím na jednom akváriu žárovkami, chtěla jsem zkusit 1-2 vyměnit za "úsporné", ale na jejich obalu je napsáno, že se s časovým spínačem používat nesmí. A to jako proč :?:

myslim, ze sa mozu pouzivat s casovym spinacom, na tych ziarovkach byva pisane, ze sa neodporuca ich pouzivat na stmievanie, existuju vypinace na ktorych sa da nastavovat sila osvetlenia ziaroviek a do takychto sa nedoporucuje usporna ziarivka, alebo este by to mohlo suvisiet s tym resetovanim digitalnych spinacov co sa deje aj na mojom pri vypinani neonoveho osvetlenia cca raz za 1-2 mesiace.
affinis
 
Príspevky: 212
Obrázky: 6
Založený: 12 Feb 2004 17:48 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod fugu » 08 Apr 2004 10:42 am

Raviolka napísal:Můžete mi někdo poradit, jestli se dají tzv. úsporné žárovky použít s časovým spínačem? Jelikož svítím na jednom akváriu žárovkami, chtěla jsem zkusit 1-2 vyměnit za "úsporné", ale na jejich obalu je napsáno, že se s časovým spínačem používat nesmí. A to jako proč :?:

na krabkach od uspornych ziaroviek byva napisane, ze sa nedaju pouzivat so stmievacom, tj. zariadenim, ktore plynule reguluje intenzitu osvetlenia. ide pravdepodobne o to, ze elektronika pouzita v stmievaci sa nedohodne s elektronikou v uspornej ziarovke.

klasicky casovy spinac je len obdoba obycajneho vypinaca na stene, pozna len zapnute/vypnute, takze by som sa nebal ist do toho.
Obrázok používateľa
fugu
 
Príspevky: 193
Obrázky: 29
Založený: 01 Mar 2004 15:08 pm

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Raviolka » 08 Apr 2004 11:20 am

No tak díky, že jste mě uklidnili :) Já používám spínač s klasickými zářivkami a nešlo mi do hlavy, proč by to nešlo s těmi kompaktními. To že se nemají používat se stmívačem mi celkem dává smysl, ale ten nápis vyzníval jako "časové spínání". Už si to nepamatuju přesně, ale chtěla jsem se radši optat někoho kdo tomu rozumí, abych nevyhodila zbytečně pár stovek (nebo pojistky na celý fakultě, to je ještě lepší :lol: ).
Tak díky všem, jdu do toho :wink:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Ceco » 08 Apr 2004 14:53 pm

Pri mechanickych problem nevidim. Ina vec su digitalne. Tie su vacsinou vhodne na spinanie ohmickej zataze. Pri ziarivkach ide o spinanie indukcnej zataze. Lacnejsie digitalne spinacie hodiny zvladaju indukcnu zataz max 2A a v pripade, ak je vyssia, dochadza k nezelanemu javu resetovania hodin. Ja som zainvestoval do drahsich (Hama TimeControl za nejakych 780,-), ktore maju max. indukcnu zataz 6A, co je 3x viac ako povodne co som mal za 500,- z baumaxu (v takej zltej skatulke). Uz ich pouzivam asi rok, a zatial su 100% spolahlive. Ani ras sa nestalo, ze by sa zresetovali.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Peter » 08 Apr 2004 21:14 pm

Romeo napísal: Skusal som ci su hlucne, ale zdaju sa byt celkom fajn, pocut ich na ucho az pri asi 30cm priblizeni sa

Mam casovy spinac na dvoch akvariach, bez nich by som si nevedel predstavit akvariovy zivot, ale nikdy som si doteraz nevsimol, zeby boli hlucne...tikaju? Tie stmievace naozaj existuju a daju sa pouzit aj na akvaria? Normalne v elektre? :shock:
Peter
 
Príspevky: 470
Obrázky: 23
Založený: 29 Nov 2002 23:37 pm

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod duri » 09 Apr 2004 00:36 am

K tomu resetovaniu digitalnych spinacich hodin z Baumaxu jeden odkaz: http://www.akvanet.cz/Osvetleni.htm#hodiny
Mne sa resetovali pri kazdom zapnuti a vypnuti, akonahle som ich rozobral a prelozil ten kabel, tak vsetko funguje tip-top vyse roka. Kupil som aj druhe a hned som ich patricne upravil - aj tie funguju spolahlivo.
Obrázok používateľa
duri
 
Príspevky: 108
Založený: 14 Apr 2003 17:27 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod votrelec » 29 Jan 2006 12:37 pm

v hornbachu teraz maju digitalne spinacie hodiny za 129sk
votrelec
 
Príspevky: 109
Obrázky: 31
Založený: 24 Júl 2005 09:48 am
Bydlisko: bratislava

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod michal_ » 29 Jan 2006 12:53 pm

denis napísal:
ma napísal:cena

kolko stoja mechanicke hodiny?


ja som kupil za 99 korun... v nay...
michal_
 
Príspevky: 125
Obrázky: 1
Založený: 19 Jan 2006 12:49 pm
Bydlisko: bratislava

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod jan borcin » 29 Jan 2006 13:41 pm

Mam spinacie hodiny na nocny prud aspon 15rokov. som snimi nad mieru spokojny. idu potichu nie je pocut ziadne tykanie ani chod motrceka.A aj pri vypadku prudu si zachovavaju spravny cas este 24 hodin.Ale nebal by som sa ani nejakych digitalnych.[Tie moje su mechanicke]
jan borcin
 
Príspevky: 6
Založený: 29 Dec 2005 22:16 pm

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod jan borcin » 29 Jan 2006 13:45 pm

kvaitne mechanicke mozu stat aj od 300 do 600sk.
jan borcin
 
Príspevky: 6
Založený: 29 Dec 2005 22:16 pm

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod tienik » 29 Jan 2006 13:58 pm

Najlepsie je kupit teraz v Baumaxe za 199 Sk digitalne v akcii. V povodnom zapojeni sice nezvladaju ani dve trubice bez resetu, ale malou upravou (premiestnenie siloveho vodica vo vnutri) z nich dostaneme uplne spolahlive a lacne digitalne spinacky so vsetkymi potrebnymi funkciami. Ta uprava tu uz bola niekde popisana, ak nie, rad to sem napisem.
tienik
 
Príspevky: 55
Založený: 12 Máj 2005 09:43 am

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod snake » 29 Jan 2006 14:25 pm

Atilla napísal:hmmm mam obycajne nejake polske za 100SK/kus a ich hlucnost spociva v tom ze ked sa vypnu urobia 'TUK' tak neviem :)
je pravda ze ak ich vyberem zo zastrcky tak stratia casovu os a treba to nastavit co spociva v pretoceni kolieska tak neviem :)
bezne dostat v beznych hypermarketoch

ak potrebujes iba 1 kus kup si digital ale za 350sk v BA nezozenies ak hej daj mi vediet pojdem si kupit co som ja pozeral tak nieco cez 600-700SK
:( ale ak ich potrebujes ako ja 3-4 :(



Ja mam 2ks digitalne a som uplne spokojny.Maju moznost spinania po 1 minute, zalozny zdroj a v Hornbachu v BA stoja cca 299Sk..
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod denis » 29 Jan 2006 14:32 pm

niekedy ked zacinala tato tema som kupil mechanicke spinacie hodiny u nas v elekre za 350sk. som s nimi spokojny, ale je pravda, ze vecer ich pocut ako sa tocia kolieska. cena je asi adekvatna tomu, ze znesu 16A a 3500W. teda aspon tak je pisane na kryte...
Obrázok používateľa
denis
 
Príspevky: 746
Obrázky: 41
Založený: 12 Sep 2003 09:46 am
Bydlisko: Ružomberok

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod snake » 29 Jan 2006 14:34 pm

10 spinacich casov. :arrow:
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod denis » 29 Jan 2006 14:39 pm

Raviolka napísal:Můžete mi někdo poradit, jestli se dají tzv. úsporné žárovky použít s časovým spínačem? Jelikož svítím na jednom akváriu žárovkami, chtěla jsem zkusit 1-2 vyměnit za "úsporné", ale na jejich obalu je napsáno, že se s časovým spínačem používat nesmí. A to jako proč :?:

pravdepodobne to ma vplyv na zivotnost uspornych ziaroviek. ja mam tiez usporne ziarovky napojene na mechanickych spinacich hodinach a asi po dvoch rokoch (mozno ani tolko nie) sa jedna ziarovka "vypalila". ale nerobil by som si s tym hlavu, kludne pouzivam dalej. len mam pocit ze zbytocne som kupoval hodiny za 350sk (16A, 3500W) ked na nich su zapojene len dve usporne 15W ziarovky. mozno sa hodia inokedy...
Obrázok používateľa
denis
 
Príspevky: 746
Obrázky: 41
Založený: 12 Sep 2003 09:46 am
Bydlisko: Ružomberok

Re: Digitálne spínacie hodiny

Odoslaťod votrelec » 29 Jan 2006 16:58 pm

snake napísal:Ja mam 2ks digitalne a som uplne spokojny.Maju moznost spinania po 1 minute, zalozny zdroj a v Hornbachu v BA stoja cca 299Sk..


no sakra zle som kukal fakt stoja 299
votrelec
 
Príspevky: 109
Obrázky: 31
Založený: 24 Júl 2005 09:48 am
Bydlisko: bratislava

Re: Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod milop » 29 Jan 2006 17:28 pm

S časovým spinačom dimenzovaným pre daný výkon môžeš zapinat a vypinať hociaký el. spotrebič bez následkov- iné je použitie stmievača - regulácie výkonu
milop
 
Príspevky: 1004
Obrázky: 84
Založený: 13 Sep 2004 17:20 pm
Bydlisko: BA

Casovy spinac osvetlenia

Odoslaťod Joshua » 29 Jan 2006 19:31 pm

Prosim Vas nemohli by ste mi poradit, kedze ako som si vsimol, vela z vas pouziva usporne ziarovky! Rad by som vedel ako to vyhovuje rastlinam, a ake ziarovky pouzivate na danu velkost akva. Pomer objem/vykon ziarovky.
Obrázok používateľa
Joshua
 
Príspevky: 96
Obrázky: 1
Založený: 08 Jan 2006 11:31 am
Bydlisko: Martin

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.