Filipova 160ka



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 27 Mar 2014 21:46 pm

mam otazku ohladom svetla rozhodol som sa pre 39w t5 ale neviem ci mam kupit osvetlenie 2x 39w alebo 3x 39w
Kód: Vybrať všetko
http://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria/4aqua-osvetleni-akvaria-100cm-3x39w-t5
, bojim sa aby som nieco nepokazil silnejsim osvetlenim
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Reklama

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod cezar.milan » 27 Mar 2014 22:14 pm

Tak si pozri, či sa dajú jednotlivo vypínať, alebo vypínanie 1+2
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod Giftzahn » 28 Mar 2014 11:08 am

bojim sa aby som nieco nepokazil silnejsim osvetlenim


njn, sak to poznas ..kto sa boji ten nech nejde do lesa ..ci tak nejak ...:lol: ... inak kludne kup 3x39W pripadne ak mas moznost tak radsej 4x39W idealne take osvetlenie kde mozes bud po dvojiciach T5 trubice zapinat resp. vypinat ... idealne by bolo svetlo kde mozes vypinat/zapinat kazdu osve ... ono, aj keby to neslo ... tak proste ked budes mat 3x39W alebo 4x39W tak supnes len dve trubice ... a budes len 2 pozuivat a je vybavene .... pokial zistis casom ze tie 2 trubice su malo pridas dalsiu jednu alebo dve a nemusis kupovat dalsie alebo nove svetlo ... cize asi tak ... a vsetky ostatne neracionalne obavy mozes tym padom pustit z hlavy ... :lol: :mrgreen: :lol:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod Viktor » 28 Mar 2014 11:19 am

Ahoj.
Dolezite je co pise Milan, ak by si ho kupil, aby si to v buducnosti vedel menit. Ja som svietil v mojom akva 3x39W T5. Casom som presiel na 2x39W T5. Pri tejto intenzite je akva spokojne a rastlinkam to tiez staci a dari sa im.  
Obrázok používateľa
Viktor
 
Príspevky: 1431
Obrázky: 69
Založený: 18 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: Sereď

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 03 Apr 2014 18:50 pm

ktore prud. cerpadlo by bolo vhodnejsie HYDOR KORALIA EVOLUTION 1600 L/HOD alebo EHEIM ČERPADLO STREAMON+ 2000

vykon + prikon ma lepsi Eheim
cena je trosku lepsia pri Hydor

mate niekto skusenost s tymito dvomi cerp.
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod M.i.s.o » 03 Apr 2014 22:22 pm

Filter: 2217 je dobry vyber

Svetlo: ak chces investovat tak mozes 3x, 4x T5 ale len v pripade ze sa daju zapinat minimalne 2 a 2 samostatne, ale ako pise viktor 2x T5 vpohode staci na take akva a da sa pod tym pestovat vpodstate vsetko

Substrat: prekryvat manado strkom je uplny nezmysel, zmiesa sa to. daj lubovolny vyzivovy substrat a prekry to strkom 1-4mm alebo tym manadom ci aquaclayom, podla toho co sa ti pozdava
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 13 Apr 2014 17:29 pm

tak pri svetle a substrate mam jasno:

substrat pojde jbl aquabasis plus 7,5L a zalozom ho 28L skrtu 1-3 mm

svetlo bude 3x39W s 2+1 a 2 el. kablami aby som to mohol napojit na 2 spinacie hodiny svetlo planujem mat nastavene tak ze rano sa zapne 1trubica cca po hodine sa zapnu dalsie dve ta jedna podla potreby zostane svietit alebo sa vypne (to uvidim casom podla potrieb akva) a vecer sa vypnu dve trubice a zas zostane svietit poslednu hodinu len jedna trubica

teraz planujem zakupit aj co2 set http://akvaland.sk/2738-co2-set-4kg-s-n ... nanim.html pri tomto co2 by som mal dve otazky
1, to nocne vypinanie to je vlastne ten EMV a napojim ho na spinacie hodiny?
2, ako dlho by mi asi mala vydrzat 4l na moje akva ? (nikde na fore som sa nedocital ani o pribliznej vydrzi takejto flase)
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod M.i.s.o » 13 Apr 2014 18:44 pm

1. ano, ale da sa pustat aj nonstop
2. moze to byt 3mesiace aj rok, tazko povedat, podla mna ti staci aj mensia flasa ak nemas extremny problem s plnenim
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 13 Apr 2014 19:50 pm

problem s plnenim by nemal byt, s tym pustanim co2 do vody v noci sa mi zda zbytocne, pokial sa svieti a prebieha fotosynteza tak je to ok, ale ked neprebieha zbytocne sa mina co2 z flase a asi sa aj zbytocne cez noc nakopi vo vode vela co2 a neni sa ph
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod M.i.s.o » 13 Apr 2014 20:31 pm

ph sa ti bude viac menit ked budes vypinat, s CO2 ked raz za pol roka naplnis za 2eura nieje nutne setrit. ale sprav ako ty uznas za vhodne, pripadne si to vyskusaj tak aj tak
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 13 Apr 2014 20:44 pm

ja som sa skor obaval ze v noci ked sa co2 nespotrebuva tak bude problem s ph, takze by si mi skor odporucil nechat to pustene nonstop, cize by mi bol vhodnejsi set bez EMV
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod M.i.s.o » 13 Apr 2014 20:54 pm

ked nepotrebujes setrit kup aj EMV a potom uvidis, ja som najprv vypinal, teraz idem nonstop. ta uroven CO2 za noc nenarastie zdaleka o tolko ako by klesla ked to vypnes, zas ale nemozes pustat maximum pocas svietenia lebo by si v noci otravil ryby.
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 13 Apr 2014 21:08 pm

dakujem za radu

ten rozdiel s EMV a bez EMV nie je nejaky strasny kupim komplet a vyskusam, ked to nebude mat zmysel tak ho odmontujem a dam na priamo bez EMV
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod M.i.s.o » 13 Apr 2014 21:17 pm

on sa ten EMV zide aj ak by si sa rozhodol pre ph sondu s regulatorom co je idealne riesenie, no uz aj nieco stoji
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod cezar.milan » 13 Apr 2014 21:53 pm

Ja by som v začiatkoch púšťania CO2 určite doporučil EMV, ak sa s tým naučíš "pracovať", tak potom si môžeš dovoliť ísť bez EMV.
V zásade však treba zapínať CO2 min. 2 hodiny pred zapnutím svetiel a ak chceš šetriť, tak nech EMV vypne min. dve hodinky (či jednu) pred zhasnutím svetiel. Pokiaľ si zástancom viac rastlín ako rybičiek, tak časom budeš už vedieť púšťať CO2 aj bez EMV. :)
V skutočnosti to funguje tak, že cez noc sa všade voda (bez ohrievača) ochladí a v chladnej vode sa CO2 rozpúšťa oveľa horšie ako vo vode teplej. Preto v prírode pani prírodová CO2 na noc "nevypína" :D
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod chnuro » 14 Apr 2014 15:37 pm

Vypinanie CO2 odporucam max 30 min pred zhasnutim svetiel. Skusal som merat pokles PH digitalnym meracom pri vypnutom CO2 a za 20min mi to kleslo o 0,2-0,3°PH a to je vela, ked sa vieme takemuto vykyvu vyhnut. V akvariach kde nemam PH controller vypinam CO2 asi len 5 min pred vypnutim svetla. Zapinanie treba vzdy odsledovat.

@Milan - tepla voda sa syti s CO2 horsie. vytvorit "mineralku" v tropoch je tazsie ako pri izbovej teplote. Kazdopadne v prirode nie je nikde CO2 na urovni 30ppm a na noc sa vypina aby si trosku oddychli ryby. Pri urovniach 15-20ppm uz sa da zvazovat CO2 nonstop. V prirode sa cez noc CO2 nahromadi, ale to moze znamenat urovne do 10ppm (tipujem, ale viac to nebude).
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod cezar.milan » 14 Apr 2014 18:46 pm

No ja sa teraz riadim svojími akváriami so studenou vodou a ver mi, nie a nie tam dostať tú správnu hodnotu CO2, a v reaktoroch už vidieť CO2 i nad vodou.. Sú to akvária väčšieho objemu a v akváriách doma toto nemusím riešiť. Čiže? No ja ti teda neviem :)
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod chnuro » 14 Apr 2014 20:38 pm

Pokusy som nerobil, ale toto som myslel ze je samozrejmost, hadat sa nebudem. Najvacsi vplyv na rozpustnost CO2 ma tvrdost vody. Nie je rozdiel v tomto? Myslim, ze by to bolo pravdepodobnejsie.

Kazdopadne na tom EM ventile a jeho potrebe podla cieleneho davkovania CO2 by sme sa mohli zhodnut... ;-)
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod cezar.milan » 14 Apr 2014 21:40 pm

Počkám ešte do víkendu a potom idem merať tvrdosť, potom už budem múdrejší :)
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod Giftzahn » 15 Apr 2014 06:33 am

ten rozdiel s EMV a bez EMV nie je nejaky strasny kupim komplet


njn, ten rozdiel je dost zasadny ... ono, pokial nemas v akva ziadnu osadku je pouzitie EMV zbytocne .... cize davam CO2 non-stop ... nastavim si "dietny" pocet bubliniek / min a necham bezat non-stop ... cize dropchceker je 24/7 krasne zlty ... toto robievam v zabehu ... akonahle ide do akva osadka ... zapajam EMV a CO2 je nastavene zapnutie 2 hod. pre zapnutim osvetlenia a vypnutie 1hod. pred vypnutim svetliel ... ak by som pridaval CO2 nonstop osadka by velmi rychlo isla dole kanalom ... :wink:

njn, co sa tyka vykyvov ph ... tie su bezne aj v prirode ... cize toho by som sa neobaval ... ono, samozrejme ze pokial je dostupna technika PH Controller + dobre skalibrovana sonda .... da sa celkom pohodlne a jednoducho tymto vykyvom zabranit ... samozrejme ze sa colvek spolieha na dobre skalibrovanu sondu ... ak je tuto nejaky problem ... nuz tak holt potom sodofka + znakoplavky .... :mrgreen: :lol: :mrgreen:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 29 Apr 2014 02:27 am

mal by som otazku ohladom filtracnych medii do svojho E 2217 planujem dat 1L Eheim mech. a na najjemnejsiu filtraciu bielu filtracnu vatu , ale neviem co medzi ne, eheim substrat pro alebo sera siporax ?
je tam aj rozdiel v cen 10€ na 4l a to je dost eheim substrat pro 4l- 62€ , siporax 4l- 52€
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod kilo18 » 29 Apr 2014 02:57 am

este ohladom siporaxu a substratu pro je tam nejaky vazny rozdiel preco je niektory z nich lepsi?
jednim podla infirmacii je siporax 270m2/l a substrat pro 450m2/l su este aj ine dvovody ktore ako zaciatocnik neviem postrehnut a mal by som o nich vediet aby som nekupil kravinu?

este ohladom naplni do eheim 2217:

1x modra pena original k filtru
1l eheim mech
1x modra pena
siporax alebo substrat pro este neviem (litraz neviem este presne ale cca 4l)
1x jemna biela vata

bolo by taketo yloyenie filtracnych mediii ucinne alebo som spravil niekde chybu?
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod Giftzahn » 29 Apr 2014 06:13 am

njn, nevidim problem ... sice ja sam pouzivam vo svojich Eheimoch len kombinaciu modry biofiltren a filtracna vata ... ale preco nie pokial chces maximalizovat ucinnost filtra tak su Eheim Substrat, Eheim Substrat Pro, Ehfimech, Sera siporax, Rataj Aquaclay filter medium, pemza atd. vyborna volba ... a je jedno ktory zvolis ...:wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filipova 160ka

Odoslaťod chnuro » 29 Apr 2014 08:05 am

Mal som vo filtroch aj siporax, aj substrat pro. Jedine, co si ako akvarista mozes vsimnut, ze po case nejaka ta biologicka filtracia funguje. Neskor ked som filtre menil (rozumej zväčšoval), tak som naplne pomiešal. Tak napr. v 2217 mam teraz aj siporax aj substrat pro. Skombinoval som naplne preto, keby mal jeden z materialov problem (rozpad, upchavanie porov a pod), tak biologicka filtracia ma stale medium, na ktorom moze fungovat.

Ak ti mozem poradit, tak v classic-och mam tieto naplne vo filtračných vreckách kvôli jednoduchému čisteniu. Bio-filtracne naplne mam celkovo v 3 vreckach. Musim povedat, ze sa mi cisti ovela lepsie, ako naplne v košoch rady prof alebo prof III.
Filtračné vrecka sa daju kupit bud na e-bay, alebo aj v nasich shopoch.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.