Filtračné médiá



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Odoslaťod Ondrej_ds » 19 Sep 2009 21:14 pm

rosin67 napísal:...250 gramové balenie mi v pohode pri 250 litrovom akvarku vydrží viac ako rok.

Dobré vedieť ... ja by som určite kupil to najväčšie balenie :D .
Matúš ja to skúsim asi najprv s vatou a potom uvidím. Už začínam mať trochu jasno čo dám do filtra. Ďakujem za rady!
Obrázok používateľa
Ondrej_ds
 
Príspevky: 19
Obrázky: 17
Založený: 27 Apr 2009 20:41 pm
Bydlisko: Dunajská Streda

Reklama

Odoslaťod matus » 19 Sep 2009 22:01 pm

ok - rozhodnutie je na tebe
... ale daj vediet svoje vlastne skusenosti s vatou, tiez ma to zaujima
dik
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod ocotuide » 15 Okt 2009 13:50 pm

Ahojte,
tiez som rozmyslal ze trocha upravim media vo filtri Eihem ecco konfort 2236
A rozhodol som sa takto:

hruby molitan, kusok jemnejsi molitan, sera siporax valceky 15mm, eihem gulicky co boli pri filtri, vata.

Len este neviem kolko toho siporaxu :o
bud 0.5 l za 8euro
alebo 1 l za 14euro
postovne asi 2eura.

mne sa zda ze do 1kosa bude stacit aj pol litra tych valcekov, ale nie som si isty.
Siporax mi bol odporuceny myslim atilesom, ma s nim vraj dlhodobe a velmi dobre skusenosti a aj podla popisu materialu je to zda sa kvaitne medium naveky ...
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Odoslaťod pakozdy » 15 Okt 2009 15:27 pm

ocotuide napísal:medium naveky ...

naveky dovtedy kym sa ti zanesie. ide o sintrovane sklo kde su male pory na ubytovanie bakterii. ale tie pory sa ti zanesu, pokial nebudes mat dobru vstupnu mechanicku filtraciu. a potom prestavaju fungovat v takom meradle ako na zaciatku. zmenia sa iba na rozbijac vody pripadne plocha osidlena bakteriami bude o hodny kus mensia.
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Odoslaťod atiles » 15 Okt 2009 16:39 pm

pakozdy napísal:
ocotuide napísal:medium naveky ...

naveky dovtedy kym sa ti zanesie. ide o sintrovane sklo kde su male pory na ubytovanie bakterii. ale tie pory sa ti zanesu, pokial nebudes mat dobru vstupnu mechanicku filtraciu. a potom prestavaju fungovat v takom meradle ako na zaciatku. zmenia sa iba na rozbijac vody pripadne plocha osidlena bakteriami bude o hodny kus mensia.

O kolko bude mať menšiu plochu? Ked ho prepláchneš nebude už znovu fungovať? Aká je to dobrá mechanická filtrácia podľa teba? Píšeš z vlastných skúseností alebo si niečo zaujímavé čítal? To čo píšeš sú závažné zistenia od človeka ktorý zostrojil filter ktorý nefunguje. Najsmutnejšie ale je čo som sa teraz dozvedel, že všetky filtre doma a v akvaklube sú naplnené len rozbíjačom vody. :cry: :cry: :cry:
Obrázok používateľa
atiles
 
Príspevky: 310
Obrázky: 51
Založený: 19 Apr 2006 23:35 pm
Bydlisko: žilina

Odoslaťod matus » 15 Okt 2009 21:17 pm

ocotuide - si frajer v led-kach, vo filtracii sa este zaucis
ecco 2236 mam aj ja, pokial sa pamatam bolo k nemu skoro 3l eheim substrat pro - otazka: naco ti je siporax? vobec ho nepotrebujes
ak si chces vylepsit filter, tak daj na spodok jemnejsiu mech. filtraciu (postaci ti uplne strk 3-4mm), potom hrubsi molitan, potom do jedneho kosa substrat pro a nakoniec mozes dat tu vatu, alebo si kupis najjemnejsi molitan a vyrezes ho, staci - takto fungujem niekolko mesiacov, pravidelne preplachnem podla potreby ten strk a odstranim detrit z nadoby, ostatne vrstvy som zatial necistil
skus to, ak budes mat pocit, ze to takto nestaci tak sa pozrieme na to neskor, nevyhadzuj zbytocne ecka
mojim prispevkom nijako nespochybnujem kvalitu siporaxu (len, aby zase do mna neutocili jeho fanusikovia :lol: )
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod Volodus » 15 Okt 2009 21:35 pm

Ak mas kocku 15x15mm jej povrch je 1350mm2
Ak tu istu kocku rozsekas na male kocky velke 0.1mm (mozes to brat ako keby si v nej spravil pory) tak jej efektivna plocha stupne na 202500mm2.
Ak sa vonkajsie pory zanesu svinstvom tak voda sa na vnutornu plochu vobec ani nedostane a tebe namiesto 202500mm ostane 1350 (to je len tak od oka cislo, neviem presne plochu valceka siporaxu :))
Preplachnutie pomoze v urcitej miere.
Vyplyva z toho akurat ze voda ktora pojde na siporax by mala byt zbavena necistot, ak sa ti to podari tak ti bude sluzit velmi dlho.
Volodus
 
Príspevky: 150
Založený: 25 Aug 2009 12:43 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod ocotuide » 15 Okt 2009 22:06 pm

Volodus: a ked sa ti filter upcha, nebudes mat ziaden povrch ... :lol: to su take ze ked tak moznoleboasi ...

Preto chcem dat 2 molitany pred siporax, naviac, siporax valceky su zaradene medzi mechanicko biologicku filtraciu narozdiel od EIHEM guliciek ktore mam pri filtri, cize konstrukter siporaxu ratal s mechanickym znecistenim.

pory v siporaxe a inych sa daju precistit trebars macanim v octe a potom naslednom macani vroztoku sava fajnsmeker moze kazdy valcek jemne presmirglovat :lol:

mam najake skusenosti s keramickymi mikrofiltrami na pitnu vodu 8) tie sa takto dali pekne ocistit a obnovila sa priepustnost mikroporov

investicia 14 euro sa mi zda primerana. Cital som o tych Eihem gulickach a prave tie su nachylne naznecistenie :D urcite by to stacilo tak ako to EIHEMpredava, tak ale akva sa da prevadzkovat aj bez filtra a ludia ho kupuju,je to len take hranie sa a zvysovanie konfortu, kvality, hranic :roll:
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Odoslaťod pakozdy » 15 Okt 2009 22:45 pm

atiles napísal: To čo píšeš sú závažné zistenia od človeka ktorý zostrojil filter ktorý nefunguje. Najsmutnejšie ale je čo som sa teraz dozvedel, že všetky filtre doma a v akvaklube sú naplnené len rozbíjačom vody. :cry: :cry: :cry:

to nie su moje zistenia, navyse ani nie su nejako extra zavazne :-) posunul som sem nazor vysloveny na inych forach rybicky, akvarista atd.
a tusim uz aj tu sa na tuto temu dost handrkovalo.

ty si akva mazak takze vies dobre ci mas alebo nemas rozbijac vody.

a samozrejme priznavam ze moj filter nefungoval - ale siporax v tom nemal prsty :D

BTW: mas nejako vysoko nastavenu citlivost na siporax :)
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod džara » 16 Okt 2009 00:06 am

chcel by som dat do jednej z dvoj kartusoveho filtra eheim 2232 raselinu. kam s nou?
džara
 
Príspevky: 140
Obrázky: 27
Založený: 20 Aug 2009 22:59 pm
Bydlisko: Senica

Odoslaťod atiles » 16 Okt 2009 00:54 am

Tak najprv ocotuide, ja by som to riešil jedným molitanom a do ostatných sipo.
No pod Pakozdy: nefungujúci filter si si urobil tiež podľa návodu a názorov na fórach kde nazvali siporax rozbíjačom vody? Mne sipo funguje v piatich akváriách + 2 v klube, možno už dnes 3. Doma 5 rokov, čistenie 2x do roka a to si dovolím tvrdiť že nemám práve ízi biotop.
Citlivosť nastavená vysoko na siporax, štvú ma ludia ktorý si prečítajú akva.....xy fórum, nasledovne všetky veci čo tam prečítali pokladajú za sväté a nechápu že všetky tie príspevky ktoré sú tam, samozrejme česť výnimkám, písali také isté lamy ako ty Pakozdy!!! Bez žiadnych empirických skúseností!!! Apropo, kolko litrov siporaxu máš doma vo filtroch??? Myslím si že 0, teda sa natíska otázka, kde berieš odvahu radiť takému istému začiatočníkovi ako si ty sám!!! Lebo to písali na fóre? Nedávno sme tu preklínali pár tínedžrov ktorý si založili "firmu", no prečo nie? Ked stačí prebrovsiť zopár stránok, zagúgliť a hned môžeš vedieť, kopypastovať a šérovať zaručené správne informácie!!! :twisted:
Obrázok používateľa
atiles
 
Príspevky: 310
Obrázky: 51
Založený: 19 Apr 2006 23:35 pm
Bydlisko: žilina

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod Giftzahn » 16 Okt 2009 07:18 am

džara napísal:chcel by som dat do jednej z dvoj kartusoveho filtra eheim 2232 raselinu. kam s nou?


njn, do druheho kosa s nou ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod ocotuide » 16 Okt 2009 09:01 am

atiles: Tak dam teda asi siporax vsade, ale tym padom mi ostane kopec EIHEM guliciek co su pri filtri

neche niekto lacno kupit :lol:
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Odoslaťod pakozdy » 16 Okt 2009 09:17 am

atiles napísal:No pod Pakozdy: nefungujúci filter si si urobil tiež podľa návodu a názorov na fórach kde nazvali siporax rozbíjačom vody? Mne sipo funguje v piatich akváriách + 2 v klube, možno už dnes 3. Doma 5 rokov, čistenie 2x do roka a to si dovolím tvrdiť že nemám práve ízi biotop.
Citlivosť nastavená vysoko na siporax, štvú ma ludia ktorý si prečítajú akva.....xy fórum, nasledovne všetky veci čo tam prečítali pokladajú za sväté a nechápu že všetky tie príspevky ktoré sú tam, samozrejme česť výnimkám, písali také isté lamy ako ty Pakozdy!!! Bez žiadnych empirických skúseností!!! ...:twisted:


myslim ze si toto uz k filtracnym mediam nepatri ale budiz.
obavam sa ze si zbytocne rozculeny a "konfliktotvorny". To co som napisal je nazor ktory si mohol vyvratit na zaklade svojich skusenosti. ale co si spravil ? nastval si sa, nenapisal si odpoved zo svojich skusenosti ale vyzvu na suboj atd.

nemam siporax a dovolil som si napisat nieco na zaklade skusenosti inych, nespravil som filter - takze tymto prichadzam o pravo diskutovat ?
takisto ma udivuje ako rychlo si vies ohodnotit vsetkych diskuteroch aj na externych forach.

no a na zaver teda : siporax je vecny - povedal atiles
je to takto spravne ? :D
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod matus » 16 Okt 2009 09:54 am

ocotuide napísal:Tak dam teda asi siporax vsade, ale tym padom mi ostane kopec EIHEM guliciek co su pri filtri
neche niekto lacno kupit :lol:
je jasne, ze ehajmáci ti povedia ze lepsi je substrat pro a seráci zase ze siporax, cize dobre su rovnako obidva, ale ...
vychadzam z toho, ze s akvarkom zacinas a substrat pro uz mas, tak jednoducho rozbehni filtraciu a tych 14 eciek pouzi na nieco ine, napr kup za to stredne hrube molitany a daj ich pred substrat pro a tym podstatne predlzis jeho biologicku filtracnu vykonnost, tvoj uspech pri vytvarani biologickej rovnovahy v akvarku rozhodne nebude zavisiet od toho ci tam das siporax alebo substrat pro - to mi ver :wink:
ina vec je ak nevies co s peniazmi a potrebujes sa ich zbavit :lol: :lol:
v tom pripade mi mozes poslat ten s.pro
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod ocotuide » 16 Okt 2009 11:24 am

matus: zvazim tvoju pripomienku :D
ja nie som EHEIMak anie SERAk :lol: snazim sa vzdy vybrat to najlepsie co sa da za rozumnu cenu
to najlepsie je samozrejme subjektivne, no na zaklade objektyvnych faktov

moje videnie akva sveta
ked ohrievac tak JAGER
ked filter tak EIHEM
ked hnojivo ci substrat tak JBL
ked jedlo, lieciva, filtracna napln(siporax) tak SERA
ked vzduchovadlo tak to este neviem :lol: poradi niekto???

ale tento moj vyber potvrdia az roky pouzivania ...
ocotuide
 
Príspevky: 199
Obrázky: 56
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am
Bydlisko: Zilina

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod džara » 16 Okt 2009 15:58 pm

dakujem! za chvilu ju tam nalozim!
džara
 
Príspevky: 140
Obrázky: 27
Založený: 20 Aug 2009 22:59 pm
Bydlisko: Senica

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod Sebi » 16 Okt 2009 16:49 pm

2m napísal:Čaute, mám záujem si zriadiť po 10-ich rokoch akvárium, konkrétne 160l. Pozerám, že sa za tú dobu dosť modernizovala technika, z ktorej ma oslovili hlavne vonkajšie filtre. Mám ale starosť o to, ako zasiahne prevádzka týchto filtrov do mojej "ekonomickej bilancie", preto by som rád vedel, ako sa správne používajú filtračné médiá, či sú drahé, aká je ich spotreba... Jednoducho, aké máte skúsenosti s nimi. Počiatočná cena, ktorú vyhodím za filter nie je podstatná, myslím že rozhodne hlavne cena prevádzky, viazanosť na originálne, ale drahé médiá, alebo možnosť "improvizácie" s nimi. Avšak v tomto potrebujem pomoc. Dík

mohol by si tam dat AqueEL FAN3 ale ten je lacny vnutorny a ma strasne maly filtracny kos(ik) a je tam len molitan
to by ti mohlo stacit na nejake(precerpa 700l za hod.).

to v pripade ze nechces davat majland za eheimy atd.
Obrázok používateľa
Sebi
 
Príspevky: 92
Založený: 10 Okt 2009 10:27 am
Bydlisko: Čečejovce

Odoslaťod Papagaj » 16 Okt 2009 21:53 pm

Ja mam zas iny problem .

Stale mam vodu tak nejak mechanicky spinavu. ( neni priezracna )
Plavaju vnej drobne ciastocky a ma taku zlu farbu .Neviem docielit taku cistotu ako kedysi.
Teraz je v akva len vnutorny filter s prietokom 750/h Kompletne vyplneny filtracnou vatou . Vnutorny fluval 3+. ( akva 250l ) Je tam 5 ostriezikov purpurovych a 5 prisavnikou takze prerybnene to nieje.

Ale tento problem som mal uz aj davnejsie ked este isiel vonkajsi filter kde boli 4 kosiky v postupnosti hruby molitan,vata,fluval original trubicky na bakterie a nakoniec dalsia vata pred vytokom . Fluval 404.

Neviem ci to je prudom vody v akvarku ale aj ked zmensim prietok moc to nepomoze.
Skusal som aj vybrat vsetko z akvaria, nechal som iba vodu a strk.
Rozmutil som vsetko vodu som kompletne vybral a potom este niekolko krat odkaloval.
Ked som vsetko dosadil zase naspet stym ze cistim ten vnutorny filter s vatou teraz aj kazdy druhy den tak je ta voda stale spinava.

Behom troch dni uz pride novy vonkajsi fileter tak uvidime, ale hovorim bola spinava aj s vonkajsim predkym sa mi minuly tyzden pokazil.
Zle sanato pozera ..
Obrázok používateľa
Papagaj
 
Príspevky: 119
Obrázky: 14
Založený: 25 Feb 2004 22:33 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod Dedo » 17 Okt 2009 12:44 pm

To: Papagaj
Riešil som podobný problém:
http://akva.sk/filtracia-t9799.html

Poriadne som aj prečistil trúbky (Fluval 304 rebrované nepriehľadné), bolo tam teda dosť sajrajtu. Takže mne pomohlo: prečiatenie trubiek a dobré natlačená vata v poslednom koši. Teraz mám vodu ako vakuum.
Obrázok používateľa
Dedo
 
Príspevky: 336
Obrázky: 78
Založený: 27 Aug 2009 13:40 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod arinn » 02 Mar 2010 19:37 pm

mam len jeden dotaz co vravite na kremicity piesok ako filtracne medium? do jazierok a bazenov su to asi tie najdrahsie filtre ale do akva som take nieco este nevidel
Obrázok používateľa
arinn
 
Príspevky: 16
Obrázky: 4
Založený: 28 Feb 2010 17:17 pm
Bydlisko: Pezinok

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod salik » 02 Mar 2010 22:15 pm

arinn napísal:mam len jeden dotaz co vravite na kremicity piesok ako filtracne medium? do jazierok a bazenov su to asi tie najdrahsie filtre ale do akva som take nieco este nevidel

skusenosti-s-filtrom-fluidized-bed-filter-t7136.html
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod Tomas54 » 03 Mar 2010 23:45 pm

Mam taku otazocku. filter JBL e700, v jednom kosi mam je JBL Cermec - valceky http://www..akvariumonline.sk/product.ph ... oduct=2642 a v druhom kosi JBL MicroMec http://www..akvariumonline.sk/product.ph ... oduct=2640

Co myslite, mam dat aj do toho jedneho kosa MicroMec alebo je jedno, ci je tam Micromec alebo Cermec. Dakujem
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: Filtračné médiá

Odoslaťod milkott » 04 Mar 2010 15:27 pm

valceky si tam urcite nechaj
Obrázok používateľa
milkott
 
Príspevky: 148
Obrázky: 37
Založený: 27 Feb 2010 09:39 am
Bydlisko: trnava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.