Osvetlenie nad akvarium



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 04 Okt 2004 14:36 pm

xDodox napísal:2kubrt: mas dake foto?


Obrázok
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Reklama

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod paulovic » 04 Okt 2004 15:26 pm

Spectre napísal:
Phantom napísal:Len sa chcem spytat aky to ma zmysel ze sa bude rozsvecovat postupne?? ze by mensi svetelny sok...ja osobne pouzivam len digitalne zdaju sa mi najpraktickejsie na rozdiel od mechanickych(u tych mechanickych som pocul ze ich treba raz zacas znovu nastelovat lebo tam moze dojst odchylke az 1 hodina)


Ja mam na analogoch odchylku hodina pri zmene letneho resp. zimneho casu :D :D :D .... Na digitalisoch sa to da nastavit tlacitkom, takze ich netreba terorizovat


Prechod leto/zima si niektoré vedia upraviť aj samy :roll:
umiestnenie na DIN lište 2x nezávislé okruhy (Rele 2xprepínací 16A)
paulovic
 
Príspevky: 140
Obrázky: 23
Založený: 23 Júl 2003 15:09 pm
Bydlisko: Bratislava, Petržalka

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Igypop » 04 Okt 2004 17:33 pm

kubrt napísal:
xDodox napísal:2kubrt: mas dake foto?


pridal som do mojho albumu


No to zíram, predradníky "hand made" :?:
Tie červené hodiny, čo tam vidím, stáli 20Sk :?: :?: :?:

Ak sa mi to podarí, tak to všetko vtesnám do tej lišty 7x5, až na ten istič. Každopádne som zatiaľ nezohnal 2 pólový.
Predradníky hádam moc kúriť nebudú, vetranie je v kryte, keď tak nejaké dorobím.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 05 Okt 2004 07:19 am

Ano - predradniky hand made
Ano - stali 20SK
Preco 2-polovy istic ???
Predradniky nehreju moc, aspon tie moje, ani to poriadne rukou necitim.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod SeriF » 05 Okt 2004 09:53 am

2kubrt: tak to by si mohol hodit aj sxemu tych predradnikov + nejaky tech. popis, ak sa da
Obrázok používateľa
SeriF
 
Príspevky: 32
Založený: 20 Aug 2004 09:03 am
Bydlisko: Prešov, Košice

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Igypop » 06 Okt 2004 09:56 am

kubrt napísal:Ano - predradniky hand made
Ano - stali 20SK
Preco 2-polovy istic ???
Predradniky nehreju moc, aspon tie moje, ani to poriadne rukou necitim.


Tie hodiny čo si kúpil za 20Sk, stoja v Pezinku v jednom elektre 760Sk, a to nie je preklep :!:
2-pólový istič by mal byť pre starú "dvojvodičovú" sústavu.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 06 Okt 2004 10:01 am

Su to uz pouzite hodiny, prides do predajne ma ich tam asi 50 v krabici, rozoberies a vyskladas si funkcne. Mozno preto je cena tak mala. Aj na staru sustavu ti staci 1-polovy istic (nevidim dovod na 2-polovy istic, sorry), 2-polovy by som tam dal (ked uz) prudovy chranic.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod jim » 28 Jan 2005 18:56 pm

Treba dat bacha na max. indukcnu zataz. Lacne digitalne nezvladaju zapinat ziarivky, resp. zvladaju, ale dochadza k neziaducim javom, ako napriklad resetovanie hodin.

Ja mám na spínacích hodinách napísané toto: 16A (ohm.)
2A (induktív.)
Ktorý údaj je ten správny??? Dúfam že tých 16. No neviem... :roll:
Obrázok používateľa
jim
 
Príspevky: 207
Obrázky: 33
Založený: 15 Jan 2005 22:35 pm
Bydlisko: Martin (teraz UK)

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod jacik » 29 Jan 2005 12:36 pm

jim napísal:
Treba dat bacha na max. indukcnu zataz. Lacne digitalne nezvladaju zapinat ziarivky, resp. zvladaju, ale dochadza k neziaducim javom, ako napriklad resetovanie hodin.

Ja mám na spínacích hodinách napísané toto: 16A (ohm.)
2A (induktív.)
Ktorý údaj je ten správny??? Dúfam že tých 16. No neviem... :roll:

tazko povedat ci maju tie udaje nejaku realnu vypovedaciu hodnotu. ja mam napriklad digitalne spinacie hodiny polskej znacky KANLUX (cca 300sk) Obrázok a tie blbnu (omeskavaju sa asi o 10min/za 12h svietenia) aj ked nie su zapojene priamo na osvetlenie 6x30w s el. predradnikmi f. Tyris. ked uvazim ze ziarivky maju odber cca 6x30w=180w a z toho mi vyjde odber I=P/U=180W/230V=0.78A a tie hodiny aj tak blbli :(

nakoniec som to vyriesil tak ze osvetlenie spinaju hodiny Hama(cca 800sk) a druhe hodiny su na osobitnej zasuvke o 3 metre dalej. to pomohlo.
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod joko » 29 Jan 2005 20:07 pm

jacik napísal:... ked uvazim ze ziarivky maju odber cca 6x30w=180w a z toho mi vyjde odber I=P/U=180W/230V=0.78A ...

A ratas aj predradniky? Kolko moze mat elektronicky predradnik odber ?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod jacik » 29 Jan 2005 20:21 pm

joko napísal:
jacik napísal:... ked uvazim ze ziarivky maju odber cca 6x30w=180w a z toho mi vyjde odber I=P/U=180W/230V=0.78A ...

A ratas aj predradniky? Kolko moze mat elektronicky predradnik odber ?

http://www.tyris.cz/predradniky/index_porovnani.php
no 2A to urcite nebudu :)
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod jim » 29 Jan 2005 21:03 pm

jacik napísal:nakoniec som to vyriesil tak ze osvetlenie spinaju hodiny Hama(cca 800sk) a druhe hodiny su na osobitnej zasuvke o 3 metre dalej. to pomohlo.

No ja som kupil nemecké:!: digitálnespínacie hodiny(vyrobené v Číne) v Bau maxe v akcii za 229,-- a 800 sa mi zdá byť moc, takže len dúfam že mi zapnú nové svetlo, ktoré sa chystám spraviť :? nakoľko to staré už bolo fakt staré a navyše pri pokuse o jeho opravu ma "kúštik" skopalo, takže sa ho už ani nedotknem :idea: Teraz svietim jednou 60W žiarovkou :lol: :o :lol: :roll:
Obrázok používateľa
jim
 
Príspevky: 207
Obrázky: 33
Založený: 15 Jan 2005 22:35 pm
Bydlisko: Martin (teraz UK)

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ceco » 30 Jan 2005 01:19 am

jacik napísal:
joko napísal:
jacik napísal:... ked uvazim ze ziarivky maju odber cca 6x30w=180w a z toho mi vyjde odber I=P/U=180W/230V=0.78A ...

A ratas aj predradniky? Kolko moze mat elektronicky predradnik odber ?

http://www.tyris.cz/predradniky/index_porovnani.php
no 2A to urcite nebudu :)


Jacik, nejde o konstantny prud 2A pri prevadzke (svieteni) Ide o narazovy prud, ktory vznika pri zapnuti ziariviek. Ziarivky su indukcna zataz a pri zapnuti to robi zrejme viac ako 2A. Rozdiel medzi tlmivkovym zopnutim a predradnikovym zrejme urcite je. Nechavam ale priestor akvaristom elektrikarom, nech sa vyjadria zrozumitelnejsie a odbornejsie :)
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod jacik » 30 Jan 2005 10:37 am

Ceco napísal:Jacik, nejde o konstantny prud 2A pri prevadzke (svieteni) Ide o narazovy prud, ktory vznika pri zapnuti ziariviek. Ziarivky su indukcna zataz a pri zapnuti to robi zrejme viac ako 2A. Rozdiel medzi tlmivkovym zopnutim a predradnikovym zrejme urcite je. Nechavam ale priestor akvaristom elektrikarom, nech sa vyjadria zrozumitelnejsie a odbornejsie :)

pokial by bol problem s velkym prudovym zatazenim pocas zapnutia ziariviek tak predpokladam ze by hodiny zblbli prave vtedy. lenze oni idu stale rovnako, iba ze ked sa svieti tak za tych 12h sa postupne omeskaju o 10min.

a este co sa tyka porovnania zataze tak myslim ze klasicke zapojenie tlmivka + starter + odrusovaci kondenzator sposobuje vacsie prudove narazy pri starte nez el. predradnik. ved to je aj jeden z dovodov preco ziarivky s el. predradnikom vydrzia dlhsie.

takze problem mojich lacnych digitalnych spinacich hodin by som tipoval na nedostatocne odrusenu napajaciu cast a rusenie sa prenasa az k mikroprocesoru a ten sem tam zblbne, ale zasa nie moc casto aby hodiny uz vobec nesli. a preto vlastne stacilo ich iba zapojit fyzicky na ten isty zasuvkovy okruh len o 3m dalej. zrejme to na potlacenie rusenia z el. predradnikov v mojom pripade staci.
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ig » 30 Jan 2005 12:05 pm

jim napísal:
Treba dat bacha na max. indukcnu zataz. Lacne digitalne nezvladaju zapinat ziarivky, resp. zvladaju, ale dochadza k neziaducim javom, ako napriklad resetovanie hodin.

Ja mám na spínacích hodinách napísané toto: 16A (ohm.)
2A (induktív.)
Ktorý údaj je ten správny??? Dúfam že tých 16. No neviem... :roll:


Takze na zaciatok male vysvetlenie. V spinacich hodinach je nejaky spinaci clen, ktory je ovladany bud elektronicky (digitalne spin. hod. - drahsie) alebo mechanicky (mechanicke spin. hod. - lacnejsie). Tento spinaci clen je v podstate bud rele alebo obyc. spinac.
Tieto prvky maju nejake spinacie kontakty. Este existuju aj ine spinacie elektronicke prvky, ktore maju podstatne lepsie vlastnosti co sa tyka napr. spinania ziariviek v zapojeni s tlmivkou, ale su niekolko nasobnedrahsie ako obyc. rele.

Rele v hodinach je dimenzovane na urcitu zataz. 16A (ohm.) znamena, ze ked budete hodinami spinat ohmicku teda nie indukcnu zataz, mozete spinat zariadenia s odberom max. 16A (16A * 230V = 3680W cinneho vykonu). Tieto zariadenia mozu byt rozne vykurovacie telesa bez ventilacie, zehlicka, ohrievac do akvarka, ziarovky, ... skratka vsetko kde nie je trafo alebo tlmivka alebo motor.
Oznacenie 2A(ind.) pre to iste rele (spinac) znamena, ze takymto rele mozete spinat induktivnu zataz s efektivnym prudom max. 2A a to z dovodu prechodovych javou pri zapinani a vypinani. Totizto pri spinani induktivnej zataze moze spinacom tiect aj 100x vacsi prud ako je efektivny prud zataze. Potom uz nespinate kontaktami na 16A prud 2A ale prud 200A. I ked je to iba prechodny prud ktory trva niekolko mikrosekund, dochadza pri nom k opalovaniu kontaktov a znehodnoteniu rele. Niekedy sa moze stat, ze kontakty za zlepia respektive sa stavia dokopy ako pri zvarani.

Co sa tyka spinania ziariviek v zapojeni s tlmivkou, tak na takto oznacene hodiny by som dal max. 3 trubice dlzky 120cm.
Co sa tyka elektronickych predradnikou, tie maju velmi malu tlmivku a pracuju uplne odlisne, takze tie sa daju povazovat za ohmicku zataz. :wink:
Obrázok používateľa
Ig
 
Príspevky: 318
Obrázky: 9
Založený: 22 Aug 2003 12:06 pm
Bydlisko: Martin

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ig » 30 Jan 2005 12:33 pm

Co sa tyka meskania alebo nadbiehania hodin, toto nema nic spolocne s parametrami rele/spinaca.

Digitalne hodiny maju vacsinou riadiaci jednocipovi obvod, ktory si taktuje hodiny nezavisle od sietovej frekvencie a spinacieho vykonu. Tie su vacsinou presne.

Mechanicke hodiny obsahuju krokovy motor, ktory kvoli jednoduchosti je riadeny sietovou frekvenciou. Tak sa moze stat, ze ked Vas sietovy rozvod nema presnu hodnotu sietovej frekvencie 50Hz, hodiny bud nadbiehaju alebo meskat.
Pikoskou je este zavislost meskania od velkosti vykonu, ktory hodiny spinaju. :lol:
Opakujem, je to vecou konstrukcie a zapojenia mechanickych hodin.

PS: ja fungujem iba na mechanikach (vec ceny) a ked na jedny zapojim dve ziarivky, tak hodiny uspesne nadbehnu aj 15min./tyzden. :lol:
Obrázok používateľa
Ig
 
Príspevky: 318
Obrázky: 9
Založený: 22 Aug 2003 12:06 pm
Bydlisko: Martin

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod majko » 01 Feb 2005 11:48 am

Ig napísal: Totizto pri spinani induktivnej zataze moze spinacom tiect aj 100x vacsi prud ako je efektivny prud zataze. Potom uz nespinate kontaktami na 16A prud 2A ale prud 200A. I ked je to iba prechodny prud ktory trva niekolko mikrosekund, dochadza pri nom k opalovaniu kontaktov a znehodnoteniu rele. Niekedy sa moze stat, ze kontakty za zlepia respektive sa stavia dokopy ako pri zvarani.

Myslim, ze namas pravdu :-). To co si popisal sa stane pri spinani kapacitnej zataze. Kondezator sa pri pripojeni zacne nabijat prudom, ktory je obmedzeny len odporom vodicov a vnutornym odporom kondenzatora.
Pri induktivnej zatazi nastava iny problem. Pri rozopnuti kontaktov sa na cievke vytvori velke napatie, ktore moze sposobit obluk medzi kontaktami mechanickeho spinacieho prvku akym je npr. rele. Kontakty sa postupne vzdaluju od seba az napatie potrebne na udrzanie obluku je vacsie ako vznikne na cievke v momente rozopnutia. Ak je induktuvna zataz velka, moze sa stat ze kontakty nebudu nikdy tak daleko od seba aby obluk medzi nimi zhasol a vsetko moze zacat horiet. :-)
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ig » 03 Feb 2005 19:48 pm

majko napísal:......

OK, Mas pravdu!

PS: Ked bude cas tak dam moj prispevok na pravu mieru.
Obrázok používateľa
Ig
 
Príspevky: 318
Obrázky: 9
Založený: 22 Aug 2003 12:06 pm
Bydlisko: Martin

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod matus » 28 Jún 2005 23:05 pm

na úvod sa priznam, že toto je moj druhý vstup vôbec do nejakého fóra. Sledujem všetky debaty o výrobe osvetlenia a keď čítam vyššie uvedené, tak nevychádzam z údivu, čo všetko našinec dokáže. Podľa mňa taký priemerný akvarista z vyspelej zápdnej únie by nemal ani šajnu o čom sa tu bavíme. Prejdem k téme - nenašiel som zatial niekde zmienku o tom, či je možné zapojiť rôzne tlmivky za seba a tak získať potrebné waty pre trubicu (trubice). Príklad - mám 20W a 40W klasickú tlmivku. Ak by som ich dal za seba, čiže 60W, otázka: je možné na ne zapojiť 2x30W trubice (90cm)?

ešte niečo: nevideli ste niekde v našich obchodoch podobné držiaky na trubice alebo nemáte nejaký nápad, z čoho by sa to dalo použiť, prípadne urobiť ?
http://www.aquariumplants.co.za/light.htm
ps: celkom pekná "neónová tlačenka"
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod Ig » 29 Jún 2005 09:41 am

matus napísal:Prejdem k téme - nenašiel som zatial niekde zmienku o tom, či je možné zapojiť rôzne tlmivky za seba a tak získať potrebné waty pre trubicu (trubice). Príklad - mám 20W a 40W klasickú tlmivku. Ak by som ich dal za seba, čiže 60W, otázka: je možné na ne zapojiť 2x30W trubice (90cm)?

No ono to je s tymi tlmivka trchu inak ako je Tvoja predstava.
Tlmivka v obvode ziarivky je nieco ako odpor zapojeny seriovo k ziarivke. Tento tzv. 'odpor' obmedzuje prud ziarivkou. 40W tlmivka predstavuje mensi 'odpor' ako 20W tlmivka pretoze 40W tlmivka musi prepustat vacsi prud. (poznamka: tento 'odpor' nie je vsak polovicny ako by sa mohlo zdat, treba to zobrat ako fakt). Ak zapojis za sebou jeden 'mensi odpor' (40W) a druhy 'vacsi odpor' vo vysledku dostanes este 'vacsi odpor'. To znamena, ze k takto zapojenym tlmivka mozes zapojit ani nie 20W ziarivku ale ziarivku s nizsim vykonom (napr. 11W).
Keby si chcel zapojit tlmivky paralelne, zase by sa Ti zmenili impedancne pomery v obvode zapojenia, ale inak ako linearne.

Preto Ti doporucujem, aby si na zapojenie 2x30W ziarivky pouzil 2X30W (2X40W) tlmivky. Takto dosiahnes minimalne naklady na zapojenie ziariviek.
Obrázok používateľa
Ig
 
Príspevky: 318
Obrázky: 9
Založený: 22 Aug 2003 12:06 pm
Bydlisko: Martin

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod kubrt » 29 Jún 2005 09:49 am

Rovno si kup elektronicky predradnik a nepotrebujes ani tlmivku ani starter a este bude to aj setrnejsie k ziarivke (obmedzenie prudu), cize trubica ti dlhsie vydrzi. Samozrejme el. predradnik je o nieco drahsi ako tlmivka, starter - ale oplati sa, mas aj mensiu spotrebu, navratnost je nieco okolo roka??? Niekde na fore to je aj zratane, daj si vyhladavanie na el. predradnik.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod matus » 30 Jún 2005 15:44 pm

prave som nasiel tento moj problem dost podrobne rozobraty na inom mieste (tema tlmivky), takze na tomto mieste koncim a ďakujem za vaše reakcie
ps: Iq , si dobry, dufam, ze sa mozem na teba v buducnosti obratit s hocijakou blbostou, dik

ad kubrt: hladal som to ale nensaiel som to, myslim to porovnanie, ak mozes daj nejaky konkretnejsi odkaz - dik
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 603
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod dwayne » 11 Júl 2005 16:49 pm

Osvetlenie nad akva. mi dost neprijemne "huci"..................prosim vas neviete cim by to mohlo byt??????

Diky.................
Obrázok používateľa
dwayne
 
Príspevky: 30
Založený: 04 Júl 2005 22:04 pm
Bydlisko: Liptovsky Mikulas

Re: Osvetlenie nad akvarium

Odoslaťod jacik » 11 Júl 2005 19:22 pm

dwayne napísal:Osvetlenie nad akva. mi dost neprijemne "huci"..................prosim vas neviete cim by to mohlo byt??????

nenapisal si ake mas osvetlenie, ale ak v nom mas pouzitu tlmivku, tak hucat moze ona.
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.