Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 09 Dec 2012 23:40 pm

milosdk... hm.. ak si pozries starsie pripevky... hustotu zasadenia uvidis na fotke z 26.novembra, od vtedy podrastla od 1cm. ale dovod strihania, bol ten , ze stauro zhodilo vsetky spodne listy, ked som liecil krupicku botiam (teplota vody 31+). nepacilo sa mi to a v kombinacii s vedomostou, ze uz ma dobry korenový zaklad, som ho proste ostrihal. takze cca po 3-4tyzdnoch. (niektore kusky tam boli o tyzden dlhsie ako ine).
vyska 3cm, kazda rastlinka tak 3-4poschodia.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Reklama

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod milosdk » 10 Dec 2012 01:42 am

Vdaka za vysvetlenie.
milosdk
 
Príspevky: 64
Obrázky: 3
Založený: 08 Feb 2011 16:22 pm
Bydlisko: Dolný Kubín

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Giftzahn » 10 Dec 2012 09:14 am

hooopy napísal:ahoj giftzahn
o koreni a P som uz nieco pocul od chnura. preto bol koren namoceny asi 2 tyzdne v akva este pred rozbehnutim. S tym, ze som tam meral PO4. Bolo na nule. meranie som robil asi trikrat, vzdy nula. Posledne meranie po dvoch tyzdnoch bez vymeny vody. Ci to bude z korena si nie som isty.
Budem vymienat vodu, zatial bez pridavania N, dalsie dni a testy napovedia viac.
ako mam chapat toto: "koren osetris ECcko"?



:mrgreen: jednoducho ...koren osetris za pomoci EC = napr. odlejes si kusok z EC .... vypustis vodu z akva ( pri beznom cisteni ) a bud na postihnute miesta korena nakvapkas EC alebo lepsie zoberes stetec a postihnute miesta korenu ECckom napatlas ...vypustis z akva vzduch a je vybavene .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Figaro » 10 Dec 2012 09:27 am

Pekne Ti to rastie....
Už ani ten malý kúsok riasy, čo si tam mal nevidno, čo v boji proti nej nakoniec pomohlo ?
Ludvigia rastie dosť rýchlo ale má rada veľa CO2. Ináč sa mi zdá dosť náročná a prieberčivá rastlinka...podobne ako Altelnanthera alebo Nesaea. Tiež sa mi niekedy zvyknú krútiť nové lístky a neviem prečo.......
Obrázok používateľa
Figaro
 
Príspevky: 345
Obrázky: 118
Založený: 08 Máj 2011 08:01 am
Bydlisko: Krásnohorské Podhradie

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Ajven » 10 Dec 2012 09:49 am

Giftzahn napísal:
..koren osetris za pomoci EC = napr. odlejes si kusok z EC .... vypustis vodu z akva ( pri beznom cisteni ) a bud na postihnute miesta korena nakvapkas EC alebo lepsie zoberes stetec a postihnute miesta korenu ECckom napatlas ...vypustis z akva vzduch a je vybavene .... :wink:


Ale opatrne, z EC = Easy life Easycarbo odliat max. 2 nasobok dennej davky a pouzit len to mnozstvo. Inak hrozi otrava osadenstva. Neviem ci tam uz mas ryby, ale je to dobre vediet aj do buducnosti.
Obrázok používateľa
Ajven
 
Príspevky: 1024
Obrázky: 63
Založený: 20 Mar 2007 16:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 11 Dec 2012 00:37 am

jo jo diky za rady..ale koren uz nevyberiem, a vodu uz uplne vypustit nemozm. pomohla zubna kefka aspon ciastocne. len musim kupit tvrdsiu:-)

figaro.. co pomohlo? nemyslim, ze nieco pomohlo. stale nemam dobre doriesene CO-čko. Reaktor, ktory som si vyrobil by som najradsej spalil a popol zakopal. robil som ich dva, jeden je v pohode (v 85-ke), druhy sa serká. Uz som z toho naozaj nerovzny. takze riasu riesim zatial mechanicky, odsavam co sa da.
zatial mam s trigonom viac starosti ako radosti. hlavne co sa tyka technickej stranky. CO2 bez reaktora, Miesto v skrinke je na neho minimum. Momentalne slapem cez flipper "rebrik".
Filter (eheim 2080) ..stale si nie som isty, ci to nie je prehnane. Musim ho skrtit tak na 1/3 aby som mal pocit, ze v akva nie je virivka. No a skrtenie mi zase nerobi dobre na dusi (kto vie co to robi filtru, nehovori nic)

podla DC to nemam ani poriadne nasytene, naozaj uz cakam na PH kontroler, ked uz kvoli nicomu inemu, tak kvoli presnemu odcitaniu pH a nasledne nasyteniu CO2.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod doors010 » 11 Dec 2012 01:55 am

ph kontroler a tym aj odcitanie ph ti bude na nic ked nebudes vediet dositit vodu co2jkou...neviem aky reaktor tam mas ale ked si uz vrazil peniaze do akvarka tak to treba dotiahnut dokonca...podla mna a to som odskusal kadeco je najlepsie na rozpustanie co2 toto : http://www.ebay.com/itm/Best-CO2-diffus ... 3cb65b564f
robi to brutalne male bublinky ktore sa dostanu vsade po celom akvarku ....podla mna je to lepsie aj ako externy reaktor...
obycajny skleneny difuzor je sice vzhladovo pekny ale u mna bol neucinny...dokonca mozem povedat ze to aj setrý co2 oproti sklenenemu lebo co2 sa vo vode vdaka mensim bublinkam rychlejsie rozpusta ...
co sa tyka filtra tak by som ho urcite neskrtil to je totalna hlupost jednak skodis filtru a jednak kvalitne prudenie vody po akvariu je nevyhnutne a to hlavne v rastlinych akvariach kde sa ziviny potrebuju dostat vsade...a pri tvojom type akvaria uz duplovane...
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 11 Dec 2012 02:12 am

hm.. doors.. dik za radu.
co sa tyka skrtenia... predstav si prudenie, ktore ti prejde cez cele akva , odzadu dopredu, oprie sa o sklo, zchadza dole ku dnu, lezie podnad dno vo vzdialenosti 30cm od celneho skla tam ohyba blyxu ako vo vetre, priam ze ju nevytrhne z korenov.. to je 1700l/hod v 190ke. stale spekulujem nad lepsim rozlozenim prudu, ale rampu tam uz mam.

co sa tya CO2, preferujem moznosti , kde nebud co2 v podobe bubliniek v akva, cize rozpustanie mimo nadrz. Preto externy reaktor. a co mam? nieco taketo
http://www.plantedtank.net/forums/image ... _1069e.jpg
ako pisem v 85-ke mi to ide ako ma. Problem je v mojich rukach a v priestore pod akva.

ten odkaz na ebay co si dal.. Mas konkretne te vyrobok vyskusny? Cital som par diskusii, kde to az tak nevychvaluju, pokial to ide, tak len kym je to nove, potom pre to platia tie iste zakonitosti ako pre keramiku , zanesenie, zariasenie, Ale osobne to nemam, nemozem potrvdit ani vyvratit. Takze neviem... a nerad by som kupil dalsiu blbost do suplika
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod doors010 » 11 Dec 2012 04:24 am

skus si precitat toto :
http://www.rostlinna-akvaria.cz/co2-rea ... ublinky-20
preto ja osobne uz nepouzivam externy reaktor mam podobnu skusenost ako v tom clanku...
aj toto :
http://www.rostlinna-akvaria.cz/dulezit ... akvariu-80

ja mam eheim 2034 600l/hod na 25 litrov vody takze viem co je prud vody v akvariu a to by som este pridal...aj ked niektory uz budu nechapavo citat ja idem chnurovym smerom vid jeho krasne akvaria...
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Giftzahn » 11 Dec 2012 08:45 am

co sa tyka skrtenia... predstav si prudenie, ktore ti prejde cez cele akva , odzadu dopredu, oprie sa o sklo, zchadza dole ku dnu, lezie podnad dno vo vzdialenosti 30cm od celneho skla tam ohyba blyxu ako vo vetre, priam ze ju nevytrhne z korenov.. to je 1700l/hod v 190ke. stale spekulujem nad lepsim rozlozenim prudu, ale rampu tam uz mam.


njn, filter by som isto neskrtil ... akurat si ho znicis ...resp. zacne ti "jemne do spanku chrcat" ... :lol: .... samozrjeme ze mas s prudenim "problem" pokial pouzivas standarnu rozstrekovaciu rampu, vytokove koleno a iny "jedovity plast" .... dodane s filtrom ... skus pouzit vhodne glassware ( je tam co vyberat ) ... a zistis ze prudenie bude uplne ine .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod chnuro » 11 Dec 2012 09:36 am

Chlapi, zacina sa tu pisat kopec nezmyslov. Zacnem s tym odkazom, co tu dal doors:
http://www.rostlinna-akvaria.cz/co2-rea ... ublinky-20
S tym clankom sa absolutne nestotoznujem. Cital som ho uz davnejsie a autor sa nadchýňal nad lepšou dostupnosťou CO2 pre rastliny a argumentoval bublinkami na rastlinach - to, ci rastliny bublinkuju, alebo nie je totalne nepodstatné. Pri dobrom prúdení bude bublinkovanie úplne minimálne. Dokonca mám podozrenie, ze tie bublinky na rastlinách bolo nerozpustené CO2.

V mojej 65-tke filtrujem eheimom 2217 a CO2 sýtim prietokovým reaktorom. Pokial nevypnem filter (cas krmenia), tak bubliniek tam vela nenajdete. Ale po vypnutí je z toho do 10min. minerálka. To znamená jediné: lokálne sa voda presýti O2 a ten sa začne uvoľňovať vo forme plynu.

Stále si stojím za prietokovým difúzorom, ale je to aj riešenie s vyšším rizikom, že sa niečo po... Viď Holubarove 480L akva. Tí stálejší si ho určite pamätajú. Preto pri takomto riešení by som na komponentoch nešetril.

@hooopy - si snad vacsi perfekcionalista, ako ja. Pytam sa teda, prečo konkrétne máš problémy s tvojím CO2 reaktorom?
Dalej ten rebrik je znacne neucinna vec. To tam uz daj radsej cigaretový filter. Celý tvoj problém s CO2 PH controller nevyrieši. Dlho som ho nemal a minicko prevadzkujem stale bez neho. A ako vyzera? Mne sa celkom paci. Inak by som sa snazil nieco v nom zmenit. Najskor musis vyriesit sytenie CO2, potom ti bude PH controller napomocny, no nie je to vseliek na riasy.
Situacia s PH controllerom je presne ta ista, kde si zaciatocnik fotograf amater kupi 5D mkIII + nejake L sklicko a bude si mysliet, ze sa tym naucil fotit. A sam vies, kde je pravda: keby chcel, tak sa da fotit aj s lacnejsim pristrojom a znacnu ulohu hraju jeho vlohy, kreativita a odhodlanie niečo vytvoriť a naučiť sa.

Ohľadom škrtenia: ked mas pocit, ze filter je prisilný, tak ho škrť. Výrobca udáva, že škrtenie je v poriadku asi do 50% prietoku.
Tie cerpadla pracuju ako ne principe odstredennie vody v rotorovej komore. Pri skrteni sa akurat bude tocit rovnaka voda stale dookola - logika nepusti, filter je vtedy menej zatazeny. Toto mam podtvrdene priamo od eheimu - dokonca ta myslienka nie je z mojej hlavy, ale od nich. Dalej mi povedali, ze tie filtre pracujú ako synchrónne stroje na otáčkach 3tis/min, cize bud sa vrtulka toci a tych otackach, ale nejde vobec. Tu nie je nic medzi tym.
btw: zatial kazde akvarium po nejakej dobe prevadzky (ked to "trosku" zarastlo) si u mna pytalo silnejsi prietok, aby boli zachovane podmienky zo startu akvaria. Cize je vysoka pravdepodobnost, ze o par mesiacov budes stastny, ze mas 2080.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Figaro » 11 Dec 2012 12:24 pm

Ten reaktor, ktorý si dal na fotke je super riešenie. Neviem, ako to máš zapojené, ale pokiaľ je v zvislej polohe a voda je do toho reaktora vháňaná z hora a následne odvádzaná z dola späť do akva, tak to musí na 100 percent fungovať.....Ja mám v oboch akvárkach reaktory, ktoré pracujú na obdobnom princípe a maximála spokojnosť.
Samozrejme, že treba dbať na maximálnu kvalitu spojov aby si nemusel meniť podlahy v dome.....
Obrázok používateľa
Figaro
 
Príspevky: 345
Obrázky: 118
Založený: 08 Máj 2011 08:01 am
Bydlisko: Krásnohorské Podhradie

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Giftzahn » 11 Dec 2012 13:44 pm

njn, ono je vo svojej podstate prast jak uhod ci budes mat reaktor, difuzor, atomizer, lipove drievko atd. ( teda okrem toho rebriku ) .... ide len o efektivitu pridavania Co2 ... ale pokial rastlinky pekne rastu a veselo si bublinkuju, DC je v spravnej farbe ... riasa nikde, osadka zdrava ... a layout genialny .... tak co ? ... heh, tak nic neriesim ... naplnenie 1,5kg Co2 flasky je za 2,- EUR cize opat nic nie je nutne riesit .. :mrgreen:

.... cize vyhod rebrik ... a zozen nejaky fesny difuzor za dobry peniaz a mas poriesene .... pripadne "zbastli" podobny reaktor ako chnuro .... a hned mas DC v spravnej farbe .... :wink:

samozrejme ze pokial si chces cely system "vytunit" ( ako chnuro ... heh, este ti nejaka ta automatizacia +automaticke davkovanie hnojiva + vzdialene ovladanie celeho akva systemu chyba ...) ... tak jasnacka PH controller, sonda, el.mag.ventil atd. su zmysluplne veci ... ale zial ako to casto je tu spominane ... len koli nim ti akva isto fungovat nebude ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 11 Dec 2012 16:06 pm

@doors..
odkazy ktore, si mi poslal, nie su pre mna nicim novym. Ale dakujem za namahu. Clankov o bublinkach nebublinkach je na nete habakuk. ja idem cestou externeho reaktora. pouzivam presne to co Chnuro. vdaka jeho ochote som si k tom mohol nakupit veci a zostrojit si to.
robil som dva kusy naraz, jeden funguje asi mesiac v 85-ke bez problemov. Druhy stale niekde tecie. Teflonova paska je uz moje druhe meno.

Prudenie mam vyriesene priskrtenim. Bavit sa o pokazeni filtra tymto sposobom je podla mne scestne. Samotny navod k filtru pise o nastaveni zelanej regulacie prietoku v bode č.20. Nie je to nic zakazane, co iba podporuje Chnurove pismenka vyssie. Stale verim, zatial "slepo", ze 2080ka bude za mesiac, dva, tri fajn. Nemam s tym skusenost, takze ostavam len pri radach inych, skusenejsich.

Figaro. ano reaktor je super vec, len s tym jednym mam problemy. Ako som pisal , druhy funguje super. Nechcem tu nikoho zatazovat mojou nesikovnostou. Musim si to zbuchat sam. a asi bude nutne k nemu zakupit dvojkohuty, nech je odpojitelny kedykovek bez potreby vypustat vodu z hadice od akva.

pH kontroler........ viem, ze neriesi moje problemy, moje ocakavania maju ine dovody, podla jeho umiestnenia musim potom riesit aj umiestnenie ostatnych komponentov v skrinke ( s ohladom na priestor) . A tak cakam... aby som to mohol dokoncit. skrinka presla niekolkymi upravami, posledna bolo vyhodenie priecky a nahradenie kovovou vzperou. ziskal som tym viac priestoru.

na ukazku, aby ste ziskali predstavu:
Obrázok

prosim nerieste slucku na hadici, kable a hadicky. Cele je to teraz v provizornom rieseni kvoli prestavbe. Fotky su len pre predstavu o velkosti filtra a priestoru v skrinke.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod doors010 » 11 Dec 2012 16:59 pm

chnuro napísal: Dokonca mám podozrenie, ze tie bublinky na rastlinách bolo nerozpustené CO2.


no tak to pochybujem ze by bublinky na rastlinach bolo nerozpustene co2....to hadam ani sam tomu neveris 8)
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Giftzahn » 11 Dec 2012 17:01 pm

hmm, nepise chnuro niekde ze O2 ....:wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod doors010 » 11 Dec 2012 17:39 pm

nie nepise vsak som ho citoval
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod chnuro » 12 Dec 2012 19:36 pm

predstav si, ze mas CO2 v minibublinkach uplne vsade. Co je sice fajn, ale bublinka obcas "narazí" do rastliny, akoby sa prilepila - netreba chodit daleko: daj si do google " Hemianthus Calitrichoides" a polovicka fotiek bude s bublinkami. Sice O2, ale princip ostava. Toto je ale banalita. Osobne si viem predstavit mnozstvo sposobov koncentracie plynu na rastlinách podla toho clanku a zatial za ziadnu cenu sa neviem stotoznit s nazorom, ze by to bolo lepsie. No, nechajme to tak.

K tym giftovym narazkam na moje technokraticke riesenia by som dodal asi tolko, ze nikdy som nevymyslal s automatizovanymi krmitkami, automatizovanim vymeny vody, vzdialenym ovladam a pod. Mam v skrinkach iba to, co som uznal, ze ma posunie o krocik vpred k peknym rastlinkam.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod doors010 » 12 Dec 2012 20:45 pm

jasne tak bublinkujme dalej :pivo:
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Giftzahn » 13 Dec 2012 09:23 am

@chnuro: njn, nikdy nevrav nikdy .... fuzik techniky este nikomu neuskodilo ... a ako je nad slnko jasne ze samotna technika pekne akva nezabepeci ..... k tomu je nutne podstatne viac ..... :lol:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod hooopy » 18 Dec 2012 19:38 pm

posledna aktualizacia...
stale bojujem s riasou. akva je taka mala encyklopedia. vyhodil som Nesaeu, nepacila sa mi.

Obrázok
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod M.i.s.o » 19 Dec 2012 05:35 am

podla mna je tiez jedno ci mas akva plne bubliniek alebo to rozpustas v niakom externom reaktore. Mal som nieco na sposob toho rebriku a rastliny bublinkovali, takze O2, teraz mam difuzor a rozhanam to po akva a urcite sa tie bublinky CO2 lepia na rastliny a nakoniec stupaju na hladinu. Takze teraz bublinkuje jak O2 tak CO2 z rastlin. (ale moc sa mi ta mineralka nepaci tak uvazujem o niakom doma vyrobenom externom CO2 reaktore)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod j » 19 Dec 2012 08:07 am

To akvárko teraz vyzerá fantasticky. Keď si ho zakladal, tak som bol zvedavý čo z toho vylezie. Momentálny stav určite prekonal moje očakávania. :pivo:
j
 
Príspevky: 743
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Trigon 190- rastlinné "nature" akvárium.

Odoslaťod Giftzahn » 19 Dec 2012 08:28 am

njn, nejako to nie je take strasne s tou riasou ..aspon sa mi nezda ...inak blyxa sa ti pekne chytila .... akurat to pozadie akva by chcelo nejako upravit ... skusit nejaku peknu rychlorastucu stonkovku ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.