tvrdost vody



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Re: tvrdost vody

Odoslaťod triscene » 16 Apr 2012 19:14 pm

vplyv na ph ziaden? :) caco3 je sucastou pmdd? Mgso4 hej...mam nakupit kila? :)
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Reklama

Re: tvrdost vody

Odoslaťod trinitysk » 16 Apr 2012 19:58 pm

Ano, mierne sa ti zvysi pH ale to je bez ohladu na to ci pouzijes komerciu alebo MgSO4 ci CaCO3...
Pmdd ma v standarde iba MgSO4.7H2O, CaCO3 nie je sucastou, da sa ale taktiez bezne zohnat...staci si najst na nete a vybrat si...napr. http://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/c ... n-vapenaty
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: tvrdost vody

Odoslaťod triscene » 16 Apr 2012 21:38 pm

Mineral Plus v navode ma ze ´does not alter ph and kh´ co je ze ho neovplyvnuje. Ak je mierne polstupna, can be...moja Ro ma ph 6 po prekalibrovani :)
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: tvrdost vody

Odoslaťod trinitysk » 16 Apr 2012 22:36 pm

vyskusaj a uvidis..:-)
po prekalibrovani pH sondy predpokladam...RO sa nekalibruje..:-)
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: tvrdost vody

Odoslaťod triscene » 16 Apr 2012 22:54 pm

jj..pisem z mobilu tak obcas vypadne slovo :)
No skusim a ceknem pripadnych pouzivacov tychto praskov
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: tvrdost vody

Odoslaťod jursat » 14 Máj 2012 11:16 am

No ako Mosura Mineral Plus, uz si skusal? Ja uz ju mam a pri dalsej vymene aj pouzijem, tak som chcel vediet tvoj vysledok.
Obrázok používateľa
jursat
 
Príspevky: 30
Obrázky: 11
Založený: 16 Apr 2010 19:02 pm
Bydlisko: Kežmarok

Re: tvrdost vody

Odoslaťod triscene » 14 Máj 2012 12:32 pm

jursat napísal:No ako Mosura Mineral Plus, uz si skusal? Ja uz ju mam a pri dalsej vymene aj pouzijem, tak som chcel vediet tvoj vysledok.


nakoniec som zobral od znacky Salty Shrimp (zalozili ju majitelia znameho garnelenhaus.de) Bee Shrimp Mineral GH+ a konkretne kilove balenie. Clarkii by mi ho mal doniest na burzu v sobotu. stoji 30 Eur a stacia 3g na 20 litrov a da to GH na cca 6 myslim...aspon tak je popisane...uvidim a premeriam ked to dojde.
zvolil som to preto lebo predsa len 300ml Mosury a 1 kg tohto je rozdiel a je to asi na 6600litrov vody a referencie som na to pocul len dobre, takze cez vikend miesam.
malo by to hybat GH a jemne KH, PH by malo ist len jemne hore coho sa trosku obavam bo teraz pri miesani RO s vodovodnou mam pH okolo 7 a cista RO ma okolo 6 tak aby nahodou CRS/CBS pripadne borarasky nedostali sok. pre pokoj duse asi na uvod zamiesam len 10 litrov a dalsi den dam dalsich 10 litrov a postupne to nejako nastavim na nizsie pH
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: tvrdost vody

Odoslaťod jursat » 20 Máj 2012 22:01 pm

Tak som dnes aplikoval Mosura Mineral Plus a upravil som si vodivost z RO na 125mS, podla testov mi vyslo GH 4,5, KH a PH mi nezmenilo, tak to je presne to, co som potreboval.
Obrázok používateľa
jursat
 
Príspevky: 30
Obrázky: 11
Založený: 16 Apr 2010 19:02 pm
Bydlisko: Kežmarok

Re: tvrdost vody

Odoslaťod triscene » 20 Máj 2012 22:20 pm

very good...pH mas kolko pripadne aj KH? KH je dobre mat aspon nad 0 aby pripadne ak mas v akva CO2 aby ti neskakalo pH
mne clarkii zabudol vyzdvihnut ten moj GH+ tak cakam ze ako to cele dopadne ale snad coskoro sa ku mne dostane.
v externom breeding boxe ale vidim asi 30 1-2mm CRS/CBS a maju sa k svetu a po par dnoch uz lietaju a santia.
tie soli budem asi takisto chciet len kvoli nizsiemu pH a KH, ostatne parametre su good s RO
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Lafra » 02 Okt 2012 11:15 am

Neviem kam dat moju otazku, tak skusim tu. Kupil som konecne elektronicky merac vodivosti, len som zostal zneisteny, ci je nakalibrovany, alebo nie. Jasne, ze sa da kupit kalibracny roztok, ale v Seredi, kde byvam a ani v najblizsom okolo nieviem o tom, že by niekde v akvapredajni nejaky mali. Najblizsie to mam 60km, ale nebudem robit reklamu predajcovi. Merac som si kupil cez internet a zmeral som vodu, ktoru mam vodovodnu - ukazuje to 880-905 mikrosiemensov, zalezi, kedy meram, a ci je voda odstata. Zaujimave je, ze ak meram Ratajovym testom, tak to ukazuje, ze mam celkovu tvrdost 15 stupnov nemeckych a z toho uhlicitanovau 12 stupnov. Ak beriem ze jeden stupen ma priblizne 30-35 mikrosiemensov, tak mi moj merac ukazuje pomaly raz tolku hodnotu ako by mal.... Neviem kde je chyba, ci je mozne, ze by to tak mohlo skutocne byt. Skusal som merat vodu z RO z tejto vodovodnej a ukazuje mi to 22ms, pricom sa mi to zda trosku moc. Zmeral som aj cerstvu dazdovu, ktora mi ukazala 50ms a skusil som aj technicku destilovanu vodu, ktora mi ukazala 15ms.... Je mozne, ze meria moj pristroj spravne, alebo ho treba skusit nakalibrovat? Nezdaju sa mi tie hodnoty hlavne vody vodovodnej a destilky. Poradi mi niekto?
Lafra
 
Príspevky: 32
Založený: 17 Mar 2006 12:40 pm
Bydlisko: Sereď, Trnava

Re: tvrdost vody

Odoslaťod martin_s » 02 Okt 2012 15:24 pm

Porovnavat vysledok s ratajovym testom... neviem no... uz tu o (ne)presnosti tychto testov bolo pisane dost vela... Dazdova voda... To tiez nie je zrovna zarucena vzorka na porovnanie... Ci meria spravne zistis najlepsie tak, ze si zmerias vzorku kde mas presne danu a znamu vodivost...
Mimochodom predpokladam ze to ms malo byt uS cize mikrosiemens...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Lafra » 03 Okt 2012 12:09 pm

martin_s napísal:Porovnavat vysledok s ratajovym testom... neviem no... uz tu o (ne)presnosti tychto testov bolo pisane dost vela... Dazdova voda... To tiez nie je zrovna zarucena vzorka na porovnanie... Ci meria spravne zistis najlepsie tak, ze si zmerias vzorku kde mas presne danu a znamu vodivost...
Mimochodom predpokladam ze to ms malo byt uS cize mikrosiemens...



mas pravdu tie ms som myslel mikrosiemens, len neviem dat tu znacku a uS ma nenapadlo. Tak mi neostava nic ine, len si spravit vylet k predajcovi, ktory ma aj kalibracne roztoky a uvidime, ci ten pristroj meria ako má
Lafra
 
Príspevky: 32
Založený: 17 Mar 2006 12:40 pm
Bydlisko: Sereď, Trnava

Re: tvrdost vody

Odoslaťod martin_s » 03 Okt 2012 15:39 pm

u sa bezne pouziva ako nahrada symbolu pre mikro- (grecke mí) ked sa neda pouzit... m oznacuje mili-... (a ak by som mal podpichnut viac, tak ms je navyse milisekunda :wink: :pivo: :angel: )
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: tvrdost vody

Odoslaťod vikino » 03 Okt 2012 16:17 pm

@Lafra - co chces radit? kup si kalibracny roztok a nakalibruj to. Nenapisal si aky typ konduktometra mas. Zalezi aj na teplote meranej kvapaliny. Su merace s ATC a bez ATC. S ATC automaticky prepocita hodnotu vodivosti na teplote.
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 398
Obrázky: 41
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Lafra » 04 Okt 2012 07:44 am

vikino napísal:@Lafra - co chces radit? kup si kalibracny roztok a nakalibruj to. Nenapisal si aky typ konduktometra mas. Zalezi aj na teplote meranej kvapaliny. Su merace s ATC a bez ATC. S ATC automaticky prepocita hodnotu vodivosti na teplote.


Mam konkretne tento konduktometer "Waterproof EC Meter Electric Conductivity Water Tester 0~1999 μs/cm with ATC", cize automaticky prepocitava vodivost k teplote vody. Co sa tyka kalibracneho roztoku, tak ako vies, robia sa s vysokym uS, teda konkretne 1413µS. Ako som cital na viacerych forach na nete, tak takyto roztok nepostacuje na presne nakalibrovanie nizko vodiveho roztoku (vody). Po 18 rokoch venovanych akvaristike sa konecne chystam na odchov neonky cervenej a tetry neonovej a preto hlavne kvoli tej n. cervenej potrebujem co najpresnejsi merac, aby sa mi vobec nieco vyliahlo a rozplavalo. Nemam v byte anex a katex, ale iba RO a zdalo sa mi 22µS vystupna vodivost vody dost vysoka na cervene neonky, tak som chcel zistit, ci mi meria ten konduktometer dobre, kedze mi ukazuje parametre vodovodnej vody okolo 900µS. Tento parameter sa mi zda aj divny z toho dovodu, ze odchovavam tetry krvave zavojove vo vode v pomere RO:Voda z vodovodu - 4:1. Ak by ten merac meral presne, tak by tie tetry sa museli liahnut pri 900+22+22+22+22/5= 197,6µS, co je uz pre taketo ryby tvrda voda na vyliahnutie a rozplavanie. Jasne ze by sa mozno par kusov aj odchovalo pri takejto vode, ale mne sa ich dari bezne 80% z nakladenych ikier odchovat, takze taketo parametre ta voda nemoze mat. A este samozrejme k tomu 1413µS kalibracnemu roztoku. Podla predajcu je ten pristroj uz nakalibrovany, preto som sa pytal na tomto fore, ci sa da nejako overit aj nizsie µS.
Lafra
 
Príspevky: 32
Založený: 17 Mar 2006 12:40 pm
Bydlisko: Sereď, Trnava

Re: tvrdost vody

Odoslaťod vikino » 04 Okt 2012 09:41 am

Z toho som nevycital aka znacka konduktomera to je, ale nevadi. Este by ma zaujimalo, ci to ma automaticku kalibraciu, nastavenu na urcitu hodnotu kolibracneho roztoku (1413µS), alebo rucnu malym skrutkovacom. Z toho by sa dalo potom vyvodit ako to nakalibrovat. Ak skrutkovacom, dal by sa zohnat kalibracny roztok napr. okolo 200μs a nakalibrovat. Ak to ma len automaticku kal. na kal. roztok 1413µS, tak Ti asi nezostane nic ine, len to nakalibrovat na 1413µS.
Sam pouzivam tento konduktometer: EC/TDS/°C Konduktometer ADWA AD31 vodotesný s kalibračným roztokom 1413 µS a tak isto som bol nemilo prekvapeny, lebo meria uplne inak ako moj starucky GRYF konduktometer, ktory mi meria vodovodnu vodu okolo 340µS a ta ADWA okolo 480µS. No vo vode nizkej vodivosti sa v merani priblizuju , co je zaujimave...
Byt tebou to teda nakalibrujem na tych 1413µS a skusil by som to porovnat aj s nejakym inym konduktometrom.
Co sa tyka cervenej neonky, nemusis byt az taky presny vo vodivosti... Sam som davnejsie c.neonky robil a vodivost som mal okolo 20-30µS, no dolezitejsie je pH, ktore sa mi pohybovalo az niekde v cervenej oblasti a neonky sa v pohode liahli a rozplavavali...
Mimochodom, ked som ja robil c. neonky, tak na SK sa pocet chovatelov c. neoniek pocital na prstoch jednej ruky, dnes ich uz robi kazdy, kto si zmysli... :-)
Obrázok používateľa
vikino
 
Príspevky: 398
Obrázky: 41
Založený: 01 Sep 2006 10:19 am
Bydlisko: Lipt. Mikuláš

Re: tvrdost vody

Odoslaťod yazen02 » 08 Okt 2012 01:13 am

triscene napísal:very good...pH mas kolko pripadne aj KH? KH je dobre mat aspon nad 0 aby pripadne ak mas v akva CO2 aby ti neskakalo pH
mne clarkii zabudol vyzdvihnut ten moj GH+ tak cakam ze ako to cele dopadne ale snad coskoro sa ku mne dostane.
v externom breeding boxe ale vidim asi 30 1-2mm CRS/CBS a maju sa k svetu a po par dnoch uz lietaju a santia.
tie soli budem asi takisto chciet len kvoli nizsiemu pH a KH, ostatne parametre su good s RO


Triscene, ako ti to dopadlo s pH? Podla mna pH RO vody nie je prilis relevantnou informaciou. Teoreticka cista voda ma pH 7, realna RO uz chvilu po vyrobeni cca 6,5. Zmena je sposobena rozpustenim CO2. A je to zmena pri nulovom KH, nepufrovana a vytvorena plynom davajucim slabu kyselinu. Takze predpokladam, ze nech tam rozpustis nasledne cokolvek, vysledne pH moze mat s pH RO len malo spolocneho. Ale na fore CRS si predsa pisal, ze mas aktivne dno. Ci tie posty tam boli aktualnejsie od tychto?
yazen02
 
Príspevky: 345
Obrázky: 8
Založený: 18 Jún 2012 17:54 pm

Re: tvrdost vody

Odoslaťod triscene » 08 Okt 2012 09:35 am

jj mne sa takisto zda ze to pH RO vody je vyssie ako by som cakal ale kedze nedavam vodovodnu na miesanie tak by mala ostat celkom na urovni. sa mi zda ze je okolo 7. dlhsie som nemeral. a momentalne tam je aktivne dno, Amazonia New a takisto mam kupene dalsie balenie do Dennerle 20tky kde budu pre zmenu CBS :)
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Majocka » 11 Okt 2012 18:18 pm

Dobrý den chcem sa spýtať ked mám co3 vysoké až okolo 100 to je tvrdosť vody?Kúpila som dnes quick test a všetko je v norme len co3 mám 100mg/L
Majocka
 
Príspevky: 57
Založený: 02 Aug 2012 19:49 pm

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Milan666 » 12 Okt 2012 15:26 pm

co3???
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: tvrdost vody

Odoslaťod triscene » 12 Okt 2012 15:48 pm

Majocka napísal:Dobrý den chcem sa spýtať ked mám co3 vysoké až okolo 100 to je tvrdosť vody?Kúpila som dnes quick test a všetko je v norme len co3 mám 100mg/L


asi si trosku mimo z merani. tvrdost vody sa meria v dGH alebo GH, uhlicitanova tvrdost je dKH alebo KH.
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Vlado21 » 12 Okt 2012 17:11 pm

majocke som to uz vysvetlil cez ss, ale zatial ju asi rodicia nepustili k PC...
Obrázok používateľa
Vlado21
 
Príspevky: 2437
Obrázky: 150
Založený: 20 Sep 2010 22:38 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Majocka » 13 Okt 2012 18:39 pm

Vlado21 napísal:majocke som to uz vysvetlil cez ss, ale zatial ju asi rodicia nepustili k PC...
Tak terazt som sa riadne pobavila.Mna jedine robota nepustí k pc a muž. :mrgreen: No a občas aj detiská sú tam skôr. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale k veci no tú ss som ešte nečítala.Ale už idem nato.No a ja som kúpila od sera lakmusové papieriky quick tester alebo tak nejak sa to volá.Je tam 5 hodnôt ktoré sa testujäú.a je tam aj co3 a toto mám zvýšené.a čo som čítala návod alebo na nete trak z toho som usúdila,že to je tvrdosť.lebo ostatné parametre sú v norme. :wink: Tak snád som vás zas nepobavila,že sa nerozumiem tomu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Majocka
 
Príspevky: 57
Založený: 02 Aug 2012 19:49 pm

Re: tvrdost vody

Odoslaťod Majocka » 13 Okt 2012 18:43 pm

Už mám správu prečítanú pochopeno a je mi už jasné asi všetko.neviem presne či je tam co3 alebo no3 ale to si pozriem doma na návod.Vlado21 daklujem za správu a vysvetlenie.No čo učím sa.
Majocka
 
Príspevky: 57
Založený: 02 Aug 2012 19:49 pm

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.