zalozenie akva - stala sa niekde chyba ?



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

zalozenie akva - stala sa niekde chyba ?

Odoslaťod pakozdy » 19 Sep 2008 16:30 pm

zdravim ....

mam tu male 12l akva. rozhodol som sa ho pouzit ako dekoraciu v robote.
na dne je 1-2cm vrstva strku. rastlinky su - limnophila sessiflora, stredne velky koren anubias nana, zopar stoniek pogostemonu, a este par stoniek rychlich rastlin - ceratophylum, ....
svietim tam 9w uspornou ziarivkou a vzduchujem. filter nie je.

Akva stalo cca 4 tyzdne, priebezne bola menene 1l vody na zaciatku a konci tyzdna, sme tam som prihnujil brutusom v malom mnozstve. cele 4 tyzdne bolo bez ryb. Jediny problem ktory som registroval bol, ze burina ako certaophylum na konci odhnivalo. ostatne rastliny sa drzali v pohode - toto pripisujem ze v akva nie je ziadny zdroj NO3 a inych zivin.

Teraz som tam dal 2 ks microrasbora galaxy, pred vpustenim som vymenil 1l vody za odstatu. prve dva dni boli ustrachane ale celkom v pohode. medzicasom sa dost ochladilo pocasie tak som na 3 den rano vlozil maly ohrievac nastavaney na 24st - predoslu teplotu vody neviem, nie je teplomer. 3 den v poobednajsich hodinach som prvy krat hodil stipku krmiva microgran. pri odchodze som si vsimol na jednom chvoste zacinajucu plesen. liecivo som doniesol az v nasledovne rano, ale to uz boli rybky tuhe - zaplesnene a este mali na sebe biele vyrastky - ako ked praskne vajicko vo vriacej vode a bielko stuhne.

Otazka je: v com spravil sudruh z NDR chybu ?
- zvysenim teploty prepukla plesen podporena stresom zo zmeny prostredia ?
- nakaza z teplomera ktory bol kedysi pouzity v karantennej nadrzi ?
- nieco ine - neexistencia filtra ?

Otazka 2: co mam napravat ? preventivne som tam dal esha2000 na dezinfekciu.

tu je rychle foto akva.

Obrázok
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Reklama

Odoslaťod Raviolka » 19 Sep 2008 20:17 pm

Hm... stres, z toho všeho dohromady. Co napravit?
Pokud chceš galaxy, tak jim to hodně "zútulni" a hlavně jich kup aspoň šest. Ale 12 l je pro ně dost malé, galaxy umí narůst.
Kvůli rostlinám bych přidala štěrk, ještě jednou - nebo spíš dvakrát - tolik.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: zalozenie akva - stala sa niekde chyba ?

Odoslaťod xDodox » 19 Sep 2008 21:31 pm

Naozaj treba pridať štrk, aspoň na 4-5 cm (rastlinkám to iba prospeje). Vybral/vymenil by som rastlinku Limnophila sessiflora (je moc veľká pre toto akvárium).
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3029
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: zalozenie akva - stala sa niekde chyba ?

Odoslaťod pakozdy » 19 Sep 2008 22:30 pm

xDodox napísal:Naozaj treba pridať štrk, aspoň na 4-5 cm (rastlinkám to iba prospeje). Vybral/vymenil by som rastlinku Limnophila sessiflora (je moc veľká pre toto akvárium).

strk je naozaj posledna zasoba. skusim zohnat dalsi a dosypem. tie rastlinky su tiez prebytky, nechcem do toho vela investovat. mam v zalohe este 2 trsy blyxy. ti dvaja predskokani galaxy tam tiez boli z hlavneho akva, lebo ich nahanali dania a chcel som tam presunut skupinu 5ks teraz su uz len 3 :-(

stale ma mata to rychle oplesnenie. teraz chcem pockat 2-3 dni a skusim este jeden pokusne nasadenie. mam k dispozicii este 2 male platy (2cm) alebo este uvazujem na 3ks endlerkami..

...alebo to cele zabalit, vypustit vodu a hodit naspat do skrine.
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Re: zalozenie akva - stala sa niekde chyba ?

Odoslaťod after » 20 Sep 2008 23:32 pm

...alebo to cele zabalit, vypustit vodu a hodit naspat do skrine.[/quote]

Mne to pride cele take akesi sterilne, ako keby este nezabehnute. Skusil by som to doplnit/zaplnit javskym machom, nehnojit, namiesto ryb by som tam dal nejake krevetky. Ryby ziadne (aspon zatial) a no stres! Rozbehne sa to.
after
 
Príspevky: 34
Založený: 16 Apr 2007 13:00 pm
Bydlisko: Žilina

Odoslaťod Mariok » 21 Sep 2008 15:13 pm

Radím jednoznačne zabehnuť akvárko napr. s tými platami. Súhlasím s pridaním štrku, rastliny by som neriešil ak rastú (ale bez hnojenia), je to len otázka estetiky, to môžeš riešiť následne. Kŕmiť, svietiť, vymieňať týždenne časť vody, pokiaľ bude akva bez problému, po cca dvoch mesiacoch nahradiť platy tým čo chceš a experiment má šancu na úspech :wink:
P.S. 12 l je na stabilitu málo a vyžaduje zvýšený "dozor". Držím ti palce :)
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod puhi » 21 Sep 2008 15:33 pm

len taký postreh- anubias naviaž na nejaký konárik, z mojej skúsenosti inak veľmi ťažko rastie... :P
K problému s rybami- mne sa to nejak nevidí aby ryby po 1 dni ihneď otrčili kopytá :( Máš tam teplomer? Koľko watový je ten ohrievač s termostatom? Lebo pri čistení som ja hodil disky do prepravnej chladničky, z hora som nechal otvorené, ohrievač 100 watovy z menšieho akvarka som nastavil na 28°C a ejhľa, o chvíľku 35°C... :shock: Omrkni tú teplotu či ti nejak brutálne nekolíše, alebo či ju nemáš priveľkú :wink:
puhi
 
Príspevky: 8
Založený: 21 Sep 2008 15:09 pm

Odoslaťod pakozdy » 21 Sep 2008 20:34 pm

puhi napísal:K problému s rybami- mne sa to nejak nevidí aby ryby po 1 dni ihneď otrčili kopytá :( Máš tam teplomer? Koľko watový je ten ohrievač s termostatom? Lebo pri čistení som ja hodil disky do prepravnej chladničky, z hora som nechal otvorené, ohrievač 100 watovy z menšieho akvarka som nastavil na 28°C a ejhľa, o chvíľku 35°C... :shock: Omrkni tú teplotu či ti nejak brutálne nekolíše, alebo či ju nemáš priveľkú :wink:


teplota: no oni ich otrcili po 2 bezproblemovych dnoch .
ten teplomer je 25W. bol nastaveny na 24 stupnov a pocas priebeznej kontroly svetielka moc nespinal - skor vobec . hoci teraz si uvedumujem ze voda pri loveni mrtvol bola voda trochu teplejsia ako byva zvykom. ale ja som dosiel zo zimy, takze som tomu nevenoval moc pozornost. v noci sa v tej miestnosti moc nekuri takze je mozne ze termostat nerobi dobrotu a z toho vybehli rychlo plesne .
BTW - kde je termostat v teplomeroch - maly 25w atman? lebo teraz som si spomenul, z vody mi trci cca pol cm ohrievadla - ci nebola chyba v tomto. cez den na to pieklo svetlo a v noci bola zimea
skusim tie platy. ked to akva aj platy prezuju snad to uz bude ok.
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Odoslaťod puhi » 22 Sep 2008 18:21 pm

len kup teplomer za pár korún a budeš mať v tom jasno, stačí trochu kontrolovať :wink: K ohrievaču- musí byť na ňom "ryska" koľko ti môže trčať z vody... ohrievač s termostatom som zatiaľ rozobrany nemal, tak ti nepoviem kde je termostat, ale sa mi nejak nezda že by bol v hornej časti, ktora by mala vytrčať :roll:
puhi
 
Príspevky: 8
Založený: 21 Sep 2008 15:09 pm

Odoslaťod SMOKY » 22 Sep 2008 18:29 pm

Na takuto kontrolu je dobry digitalny teplomer, ako mam ja :) meria teplotu v izbe + ma externy senzor (ktory mam v akvarku) a do pamate uklada maximalnu a minimalnu teplotu. Cize si mozes pekne odsledovat aku max a min teplotu si mal v akvaru (a aj v izbe) a podla toho mozes potom aj nastavit ohrievac alebo rozmyslat kde spravil sudruh z NDR chybu :mrgreen:
Obrázok používateľa
SMOKY
 
Príspevky: 67
Obrázky: 18
Založený: 05 Aug 2008 19:12 pm


Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.