Hryzo napísal:tak aspon rada ake drevo najmenej alebo najlepsie vobec nefarbi vodu?
)
iba z vlastnej skúsenosti a pohodlnosti - v Hornbachu majú tzv. Mangrow wood, rôzne tvary a veľkosti, je veľmi tvrdé a vyschnuté na kosť. pekné sú také rozvetvené korene, hlavne v malých akvárkach to vynikne, dá sa na to priviazať napr. minianubias. majú aj vinič, ale ten je podľa mňa menej tvrdý, má široké cievne zväzky a skôr sa rozpadne. to čo ty spomínaš, to farbenie, majú niektoré drevá (tiež z hornbachu, ale to nie sú korene, skôr mi pripadajú ako kúsky z pňov a pod. ale ako tu bolo spomínané, keď sa vyluhujú, postupne nebudú uvoľňovať nič.
takže ja ten mangrovový koreň len očistím saponátom (ošúcham hubkou na riad s Jarou), opláchnem v studenej vode viackrát a to je všetko. Vyváranie je zbytočné, nemá až taký účinok na mikroorganizmy, ako by si očakával (to by si musel autoklávovať pri 120 oC a vyššom tlaku, ak by si to chcel vysterilizovať. Jar (saponát) ti odstráni väčšinu húb a mikroorganizmov, uvoľní ich hýfy, membrány a pod. a potom sa ľahko mechanicky zmyjú. Načo sterilizovať, v akvárku nemáš sterilnú vodu a už v momente, keď drevo vyberieš z hrnca a chytíš ho, tak na neho prenášaš mikroorganizmy z ruky.
samozrejme, drevo z prírody, z nejakého dunaja a podobnej stoky by som ani nedával do akvária, okrem možnej biokontaminácie (ktorá sa však ľahko odstráni ako som spomínal vyššie), to riečne drevo je nasiaknuté ťažkými kovmi, chemikáliami a hlavne hormónmi a antibiotikami, ktoré splachujeme do záchoda a žiadna čistička ich neodstráni...
radšej teda dať pár eur za nejaký koreň z poloslanej vody, aj keď priznávam, nie je to moc ekologické voči planéte, minie sa veľa púaliva a zniči veľa ozónu než to sem priletí, a určite za to tí domorodci dostávajú pár centov a my kúpou tých korienkov živíme obchodníkov, ale bohužiaľ sme v 21. storočí...