Terčovce plachost



Všetko okolo akvarijných rýb

Terčovce plachost

Odoslaťod Jakub1234 » 10 Jan 2023 12:34 pm

Zdravím kúpil som terčovce veľkosť cca 6cm od chovateľa 7ks (3ks tyrkys 4ks snakeskin) akvárium 240L, meral som vodu všetko je pohode ako ma byt až na pH 7,5 ale to mal aj predávajúci že tam ma pH až okolo 8 a nemá problémy s chovom a odchodom, teplota 30C vodu mením každý týždeň 1/3, terčovce sú strašne plaché cez deň ani nevylezu až navecer keď nikoho nevidia a je kľud tak plávajú po celom akva a majú peknú farbu, cez deň sú v jednom rohu a strašne tmave až čierne až na jedného ten je bez problémov pláva aj cez deň žere stále a čaká na prednom skle ostatné nežerú vôbec keď im dávam, krmim ich s artemiou a granulami. Toto trvá už 4tyzden odkedy ich mám neviem ako ďalej či ich nechať že sa ešte uchytia. Skúsil som ich preliecit aj esha 2000 ale nevypada to tak že sú choré, oni sa len boja a sú plaché s kamarátom sme ich brali spolu on bral 6ks a jemu zrali hneď na druhý deň a pekne plávali. Ďakujem za odpovede
Jakub1234
 
Príspevky: 2
Založený: 09 Jan 2023 22:18 pm

Reklama

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod vilo » 10 Jan 2023 13:25 pm

Jakub1234 napísal: terčovce sú strašne plaché cez deň ani nevylezu až navecer keď nikoho nevidia a je kľud tak plávajú po celom akva a majú peknú farbu, cez deň sú v jednom rohu a strašne tmave až čierne až na jedného ten je bez problémov pláva aj cez deň žere stále a čaká na prednom skle ostatné nežerú vôbec keď im dávam


Vodou to nebude, očividne im vadí pohyb v okolí akvária. Nepíšeš, ako je akvárium zariadené, ani čo sa cez deň deje v okolí akvária. Možno by pomohli nejaké pridané ryby, čo nebývajú plaché, viac rastlín, ... (?)
Tá plachosť bude asi kombinácia psychických daností rýb + dianie v okolí akvária (+ možno zariadenie akvária). Ja mám podobný problém s dvomi kolizami, ktoré som kúpil v novembri. Dal som ich do akvária, kde sú gupky a mečovky a jedna bojovnica, všetko jedince, ktorým pohyb v okolí akvária nijako nevadí. Napriek tomu sú žiaľ kolizy stále plaché, musím nepohnute sedieť pred akváriom, aby sa po chvíli osmelili a plávali vo voľnej vode. Ináč sú zalezené pod koreňmi Anubiasu alebo pod filtrom. Keď vylejem do akvária krmivo, vylezú, ale akonáhle robím ďalšie pohyby, prchajú späť do úkrytu :/ . Akvárko mám pomerne zarastené, hlavne Anubiasom, aj časť hladiny je porastená rožkatcom a žaburinkou. Kolizy bez stresu plávajú po akváriu len keď sa pred ním nič nedeje. Neviem, či ostanú také, alebo si zvyknú - zatiaľ je to už cca 1,5 mesiaca, čo ich mám, a správanie je viac-menej rovnaké.
Obrázok používateľa
vilo
 
Príspevky: 384
Obrázky: 56
Založený: 04 Jan 2007 17:00 pm
Bydlisko: Trnava, Bratislava

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod hongi » 10 Jan 2023 18:05 pm

Plachosť u rýb v novom prostredí je normálna, ale keď už to trvá mesiac to je pridlho.
Navyše zalezené, stmavnuté terčovce VŽDY indikujú nejaký problém. Najskôr vnútorné parazity tipujem.
Tvoje navyše nežerú. Aké majú výkaly? Preliečiť ich treba. Zvýšiť teplotu. Kedysi sme používali Entizol, dobre liečivá má Sera.. Sú tu väčší machri na diskusi, nechám to na nich.
Je to už dávno čo som ich choval.
Výhodou u nich je že sú to silné ryby, len tak nezdochnú. Tiež sú pomerne dobre liečiteľné.
hongi
 
Príspevky: 924
Obrázky: 9
Založený: 21 Feb 2003 10:57 am

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Jakub1234 » 18 Jan 2023 21:07 pm

Po 4 týždňoch som ich začal liečiť entizol podľa ľudí čo chovajú a liečili už takto terčovce 1tb/20l som v strede liečby zatiaľ zmeny moc nevidím, v akva mám ešte 40ks tetry neónové, 6ks sumcekov sklovitych, pár panciernikov, vykali nemozem u nich spozorovať iba u toho čo žerie pravidelne ten ich ma v pohode teplotu mám 30,3s a nevypadaju ostatné moc veľkostne rozdielne od toho čo žerie, všimol som si že niektoré tiež dzobkaju z dna ale keď krmim tak sú zalezene až na toho jedného
Jakub1234
 
Príspevky: 2
Založený: 09 Jan 2023 22:18 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Andrej Jakubík » 06 Feb 2023 14:18 pm

Napadlo ma, či to nebude problém so silným osvetlením. Ak je v akváriu otvorená voda, často sa stáva, že niektorí sú menej odvážni. Vyhovuje im skôr prítmie a silná vegetácia.
Entizol je fajn na preliečenie, len treba myslieť aj na to, že si človek odpáli baktérie v celom akvárku. Účinná látka metronidazol nerozlišuje medzi "dobrou" a "zlou" baktériou.

Ale napadla ma jedna vec. V Nemecku som videl, že mladých terčovcov dávali schválne do spoločnosti mladých Heros severus, pretože v mladosti vyzerajú veľmi podobne. Ale s tým rozdielom, že heros je odvážny a zvedavý, zatiaľ čo terčovec je do veľkosti 10cm v podstate húfová ryba a potrebuje spoločnosť svojho druhu, inak sa často psychicky zosype. Keď terčovec videl, že heros si pláva kde sa mu zachce, začal ho napodobňovať.

Táto ustráchanosť je u terčovcov povestná. Veľmi aj záleží na tom, ako dlho boli s rodičmi. Ešte v 90tich rokoch som čítal jednu prácu, ktorá sa zamerala na sledovanie agresivity a teritoriality u Tropheusov a vyšlo najavo, že ak boli skoro oddelené od rodiča, boli agresívnejšie a problémovejšie ako tie, ktoré mali možnosť byť pri rodičoch dlhšie. Skorým oddelením pretíname prenos informácií medzi rodičom a potomstvom.

To som ale už moc odbočil...ospravedlňujem sa všetkým, ktorí to dočítali až sem.
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod hongi » 06 Feb 2023 19:12 pm

Teplotu by som zvýšil, pridal vzduchovanie a pokračoval v liečbe (tuším 1-3g na 100l podľa stavu rýb).
Diskus je citlivý na stres a kvalitu vody.
Takže pravidelné časté výmeny vody a kvalitná strava. Ak chceš mať istotu môžeš kŕmiť len granulami a kvalitným vločkovým,
no ryby nedorastú ako pri inom krmive ( mrazená , srdce), no predídeš zdravotným problémom

Veľa šťastia.
hongi
 
Príspevky: 924
Obrázky: 9
Založený: 21 Feb 2003 10:57 am

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Andrej Jakubík » 06 Feb 2023 20:27 pm

hongi napísal:[size=150]Teplotu by som zvýšil


Píše, že teplotu má 30 stupňov. Zvýšením sa asi nedosiahne žiadny účinok, alebo sa mýlim?
Navyše, chýbajú nám fotky. Je celkom možné, že to nie je žiadne ochorenie, ale vplyv prostredia, ktorý sa prehliada.
Fotka celého akvária by určite pomohla.

A k tomu krmivu, som názoru, že skrmovať rybám hovädzie srdce síce vplýva na rýchlejší rast, ale pre ich telo je to neuveriteľný bordel, ktorý vedie vo vyššom veku k poruchám pečene a sleziny. Ale, je to iba môj subjektívny názor.

No a teraz jedna malá novinka (pre mnohých) stará asi 20 rokov. Heiko Bleher (nemecký ichtiológ) robil výplachy žalúdkov divoko žijúcich terčovcov priamo v Amazonke. A výsledok je, že v ich tráviacom trakte nebola takmer žiadna živočíšna potrava. Našiel tam množstvo rastlinnej hmoty, ovocia a rias. zo živočíchov tam boli hlavne krevety. Väčšina potravy ale bola vegetariánska.
Presne to tvrdia aj amazónsky indiáni z kmeňa Caboclo. V oblasti, kde žijú disky rastie mnoho vysoko-proteínových plodín a jediná náhrada, ktorá napadla európanov bolo kravské srdce.

Kompletný článok od Blehera sa dá nájsť na nete
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod hongi » 07 Feb 2023 17:11 pm

Andrej, nič v zlom, ale liečil si niekedy terčovce, choval si ich alebo chováš?
hongi
 
Príspevky: 924
Obrázky: 9
Založený: 21 Feb 2003 10:57 am

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Seraph » 07 Feb 2023 17:55 pm

hongi verim, ze to nerobis zamerne, ale kazdy tvoj prispevok za posledne dni ma velke pismo....pri pisani odpovedi si to nastav na normalne....vdaka
Obrázok používateľa
Seraph
 
Príspevky: 1177
Založený: 16 Sep 2015 21:48 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod hongi » 07 Feb 2023 18:58 pm

Ja ho vidím normálne. Je to teraz v poriadku? dík za upozornenie.
hongi
 
Príspevky: 924
Obrázky: 9
Založený: 21 Feb 2003 10:57 am

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Seraph » 07 Feb 2023 19:15 pm

hongi napísal:Ja ho vidím normálne. Je to teraz v poriadku? dík za upozornenie.

toto uz je ako ma byt :wink:
Obrázok používateľa
Seraph
 
Príspevky: 1177
Založený: 16 Sep 2015 21:48 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Andrej Jakubík » 07 Feb 2023 21:37 pm

hongi, odpoveď je samozrejme áno, inak by som na tému nereagoval. Prvých 6 diskov som mal ešte na strednej škole. Kupoval som od Borisa Rovného z Borinky. S terčovcami som pracoval a pracujem aj v profesnom živote.

Preto sa niekedy divím nad tou vysokou teplotou, ktorú používajú mnohí chovatelia. Ak doporučuješ Entizol, tak zrejme máš podozrenie na endoparazity, čo je logické, ale vyššia teplota nezvyšuje účinok entizolu. Jediný zmysel, ktorý v tom vidím je možno zrýchlenie metabolizmu ryby.
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod snajprik » 08 Feb 2023 08:43 am

Terčovce sú dosť náročne ryby, prvý krát keď som ich mal vydržali mi 3 roky a po druhýkrát len dva roky :(
Sú veľmi náchylne na vnútorne parazity a keď sa im niečo nepáči páchajú samovraždu hladom.
Majú veľmi slabý metabolicky systém, čim tuhšie krmivo tým potrebujú vyššiu teplotu aby to strávili.
Napríklad na to hovädzej srdce potrebujú až 31°C, pri bežnej vločkovej potrave im stačí aj 27-28°C aby to strávili.
Tiež potepujú čistú vodu bez dusičnanov max 40.
Kŕmenie hovädzím srdcom používajú najme chovatelia na rýchlovýkrm.
Disky sú nádherne ryby ale aj veľmi citlivé, ja už si ich do svojho akva nedám, nie je to sranda, na nich treba fakt skúseného akvaristu.
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 1915
Obrázky: 76
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Andrej Jakubík » 08 Feb 2023 09:26 am

Napríklad na to hovädzej srdce potrebujú až 31°C, pri bežnej vločkovej potrave im stačí aj 27-28°C aby to strávili.


To dáva zmysel. :D

Totiž dravé ryby majú spoločný jeden anatomický znak a tým sú "pylorické prívesky", ktoré v žalúdku trávia potravu živočíšneho pôvodu. Nedravé ryby a vegetariáni ich nemajú. Vie niekto, či ich má aj Terčovec?
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod snajprik » 08 Feb 2023 15:26 pm

Samozrejme že tercovce nesú dravé ryby, ešte doplním že ku dobrému tráveniu potrebujú nielen vyššiu teplotu ale aj nižšie PH, bežne v prírode kde žijú terčovce je PH 3,5-6,5.
Ako sa to nezda ale vo vode 6,4 PH žije len 20% bakterii ako vo vode 7,3 PH
Disky vo vode nad 7 PH si koledujú o bakteriálne infekcie.
Ďalší problém je že pri PH 6,4 bio filtrácia beží len na 20% a ani rastlinám vo vode 30°C sa veľmi nedarí, preto aj skúsený chovatelia používajú RO vodu a menia týždenne 50%, ktorú si pripravujú a ohrievajú v sude, to aby ti diskus pošiel na starobu je celkom fuška :)
Disky sú nádherne ryby, ale chce to podstatne viac skúsenosti.
Ale ak vieš zabezpečiť čistú, teplu a kyslú vodu, je to brnkačka :D
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 1915
Obrázky: 76
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Andrej Jakubík » 08 Feb 2023 16:19 pm

snajprik napísal:to aby ti diskus pošiel na starobu je celkom fuška :)


Pokiaľ nemáš trvalý pobyt niekde v povodí Amazonky...potom sa ti vytierajú v záhradnej kaluži :mrgreen:

Mne sa osvedčila ako ideálna rastlina Microsorium, ten dáva dole aj pH. Echinodory mi pri vyššej teplote vždy stagnovali. Podaril sa mi aj koberec s E. tenellus, ale dlho to netrvalo. Ale to bude tým, že som nikdy extra nehnojil. Ale celkovo je zaujímavé sledovať terčovca v dokumentoch v jeho prirodzenom prostredí, kde nie sú žiadne rastliny s výnimkou nejakých ponorených v období dažďov. Iba kamene a drevá a na dne bahno a lístie...príroda to má sakra dobre vymyslené
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod snajprik » 08 Feb 2023 18:32 pm

To áno rastliny čo vydržia 28°C+ kyslú a mäkkú vodu neje veľa, ale da sa to.
Ja som to držal na 27-28°C 6,8pH vodivosť 110-150. Takúto teplotu rastliny ešte zvládali, 6,8 pH bio filtrácia ešte ako tak fungovala.
Ale raz mi ich prekŕmili keď som nebol doma = vyskočili dusičnany zosmutneli a niektoré pošli, raz neopatrná výmena vody, myslel som že tie 2-3°C pokles dajú, no mýlil som sa, raz zla mrazená potrava som si dovliekol nejakého frasa a raz s novými rybami tiež nejakú somarinu.
Proste ak niekomu sa dožili terčovce 10 rokov + môže si povedať že je frajer :D
Proste sú to veľmi citlivé ryby, väčšinou to konči tým že si niekto zariadi veľké akvarko, nakúpi si doň terčovce nafotí si ich že aký je frajer keď ich chova, ale malo kedy sa dožijú viac než rok ...
Odchov terčovcov je to celkom dobrý biznis, jeden chovateľ cca 10km vzdušnou čiarou odo mňa ich chova, ročne ich predá cez 20 000 do EU a stále ma odbyt, len veľmi malému % chovateľov terčovce umierajú na starobu. Sú to nádherne ryby to je fakt, ale aj poriadna babračka je s prípravou teplučkej mäkučkej a kyslej vodičky :D
https://discus-siner.sk/foto/
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 1915
Obrázky: 76
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod Andrej Jakubík » 09 Feb 2023 10:10 am

snajprik, poslal som ti SS, ale stále mi svieti ako nedoručená. Som tu pár dní aj s cestou, tak ešte neviem ako to funguje. Nájdem ťa na instagrame?
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod j » 10 Feb 2023 07:39 am

snajprik napísal:To áno rastliny čo vydržia 28°C+ kyslú a mäkkú vodu neje veľa, ale da sa to.
Ja som to držal na 27-28°C 6,8pH vodivosť 110-150. Takúto teplotu rastliny ešte zvládali, 6,8 pH bio filtrácia ešte ako tak fungovala.

Celkom ma prekvapuje že ludia majú problémy s rastlinami pri vyšších teplotách. V lete mávam v akvárkach bežne do 30° a nemám pocit že by nejak strádali. Či to má súvis s tou mäkou a kyslou vodou? Lebo takú určite nemám.

Inak diskusy ma fascinujú celý život, ale nikdy som nenabral odvahu vôbec nad nimi uvažovať. Páčia sa mi hlavne prírodné formy. Tei prešlachtené ma neberú. Ale to vlastne platí o všetkých rybách.

snajprik napísal:https://discus-siner.sk/foto/

Tak tá 5500vka je neskutočná. :shock:
j
 
Príspevky: 1180
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod hongi » 10 Feb 2023 09:16 am

Ak máš dostatočne veľké akvárium chod do toho. Nie je to až taká náročná ryba ako si ľudia myslia.
Keď budeš často a pravidelne meniť vodu môžeš ich celkom úspešne chovať. Iné je ak ich množiť...
Treba to skúsiť.
hongi
 
Príspevky: 924
Obrázky: 9
Založený: 21 Feb 2003 10:57 am

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod j » 10 Feb 2023 09:21 am

Tak 5500 litrov nemám a do menšieho by mi ich bolo lúto. :lol:

Ale nikdy nehovorím nikdy.
j
 
Príspevky: 1180
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Terčovce plachost

Odoslaťod snajprik » 10 Feb 2023 16:21 pm

hongi napísal:Keď budeš často a pravidelne meniť vodu.

Len doplním že mäkka s pH pod 7 (3,5-6,5) a teplota aspoň 28°C Ideál RO + minerál predhriata v sude.
Proste musíš udržať dusičnany pod 40 mg/l kvôli tomu je dobra RO lebo ta ma 0, vodovodná ma normu že ti kludne môžu pustiť až do 50ml/g dusičnanov s kohútika.
Samozrejme že sa to da, ale potrebuješ lepšiu výbavu na to. Preto väčšinou používajú akvária bez dna, alebo len okrasne dno, aby tam nič nekyslo a neznehodnocovalo vodu.
Proste ako pre caridina krevetky len o 5°C nižšou teplotou, alebo pre Sulawesi krevety len s vyšším pH :D Preto sa tomu hovorí pokročilejší akvarista :pivo:
PS: veľkosť akva ideál nad 350L+ ale ani 5500L nie je zle :mrgreen:
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 1915
Obrázky: 76
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm


Naspäť na Akvarijné ryby

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.